SSP #79 – Hur man pratar svenska med svenskar

  • by

Tjena tjena, här kommer ännu ett nytt avsnitt av den lätta svenska podden! Det här avsnittet är riktat till folk som har en medelnivå eller mer, och som siktar mot att bli flytande i svenska. Jag pratar om varför svenskar är så bra på engelska, varför det ofta blir ett problem för er som lär er svenska, och hur man kan lösa problemet! Här har jag skrivit en artikel först, och spelat in efteråt. Hoppas ni gillar avsnittet!

Become a Patron!

Artikel

Varför är svenskar så bra på engelska?

Det finns flera anledningar till varför svenskar är så bra på engelska. Vi börjar till exempel med engelska väldigt tidigt i skolan. Jag kommer ihåg att vi hade våra första engelskalektioner i första klass. Vi har också engelska överallt i samhället. Vi ser filmer på engelska, och använder bara svenska undertexter. Engelska är överallt på internet. Engelska används ofta i reklam. Engelska har också hög status i samhället.

Något annat som gör en stor skillnad är att svenskar älskar att resa! Och eftersom svenska är ett så litet språk och ingen utanför Sverige (och Finland) pratar det, måste vi använda engelska när vi reser. I Sverige förväntas det ofta att man kan engelska. Det ses till och med som lite konstigt om man inte kan okej engelska, i alla fall om man är ung.

Jag tror allt det här beror mycket på att Sverige är ett väldigt utåtriktat land. Det är en del av kulturen att vi tänker mycket på omvärlden, att vi bryr oss om omvärlden, och att vi vet mycket om omvärlden. Ibland tenderar vi till och med att se ner på vårt eget land och sätta andra kulturer över vår egen. Det är inte ofta man ser svenska flaggor utom i sportsammanhang, eller när man firar något, till exempel födelsedagar och högtider.

Jag minns att jag pratade med en person som var insatt i det här med hur fokuserade olika kulturer är på det egna landet gentemot omvärlden. Han berättade att det finns ett spektrum där man kan placera olika länder beroende på hur mycket fokus kulturen har på det egna landet, jämfört med omvärlden. Sverige hamnar extremt långt ut på ena kanten i spektrat - extremt utåtriktat. Länder som hamnar i andra änden av spektrat är t.ex. Kina och Ungern, alltså väldigt fokuserade på det egna landet.

Jag tror att det här är en stor anledning till att svenskar gillar att resa så mycket, att vi har engelska så tidigt i skolan, att vi föredrar att titta på filmer i originalspråk med undertexter, och att engelska har så hög status i samhället.

Jag vill också understryka att det är vad jag tror, jag är ingen expert på området :)

Varför blir det här ett problem för alla som vill lära sig svenska?

De flesta som lär sig svenska stöter på de här situationerna:

  • Du vill träna på svenska men så fort du får lite problem med att hitta ett ord eller om du pratar långsamt, då byter de till engelska. Samma sak om du inte förstår vad den andra personen säger direkt.
  • Eller så är det du som gärna använder engelska eftersom det är enklast. Du kanske är rädd att säga fel, eller att folk måste vänta på att du ska tänka och hitta rätt ord.
  • Även om du har en svensk partner så pratar du antagligen engelska med honom eller henne.
  • Samma sak om du pratar engelska på arbetsplatsen, då är du van att prata engelska med alla dina kollegor även om de är svenska allihopa. Och då fortsätter det antagligen så även på lunchrasten och utanför jobbet.

Svenskar är oftast inte bara bra på engelska, vi älskar också att prata engelska. Det här gör att du sällan behöver använda svenska. Samtidigt måste du använda språket för att nå en avancerad nivå. Därför är de här situationerna ett problem.

Hur gör man för att få öva mer svenska?

Först måste du komma underfund med varför du använder engelska i situationer där du skulle kunna använda svenska. Du vet att du behöver öva på svenska även om kommunikationen blir lite svårare, men ändå gör du inte det. Antagligen är det en kombination av de här faktorerna:

…för hela artikeln tillsammans med översättningar på ord och uttryck i fet stil, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *