SSP #84 – Valborg

  • by

Hej hej! Dagens avsnitt handlar om högtiden Valborg, som firas den 30:e april. Jag skrev en artikel på lätt svenska som jag läser upp, och jag går även igenom några ord som finns i artikeln. Om du vill läsa artikeln själv kan du bli patron, klicka på länken här under! Hoppas du gillar avsnittet 🙂

Become a Patron!

Artikel på lätt svenska

Valborg, eller Valborgsmässoafton, inträffar den 30:e (trettionde) april, natten till första maj. På Valborg träffas människor och gör aktiviteter tillsammans, och tänder stora eldar som kallas för majbrasor. Det är också vanligt att ungdomar dricker sig fulla för första gången på Valborg. Men varför firar vi Valborg?

I Sverige har vi firat Valborg sedan medeltiden, och högtiden kom från början ifrån Tyskland. Namnet kommer av en engelsk prinsessa som hette Walpurga. Hon levde på 700-talet (sju-hundra-talet) och reste till Frankerriket (dagens Tyskland) för att hjälpa till att göra folket kristet där.

Vi pratar inte om det moderna landet Frankrike, utan om Frankerriket, som var föregångaren till både det moderna Tyskland och det moderna Frankrike. Walpurga kom dit med sina två bröder, och hon skulle hjälpa sin morbror Sankt Bonifatius att sprida kristendomen.

Prinsessan Walpurga, eller Valborg som hon heter på svenska, var välutbildad. Hon hade gått i skola och studerat medicin hos nunnorna i Wimborne Abbey, Dorset. Hon skrev senare en biografi åt sin ena bror, och hon skrev om sin andra brors resor i Jerusalem. I både Tyskland och England ser man henne som den första kvinnliga författaren.

…för hela artikeln med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *