SSP #85 – Sveriges politiska partier

  • by

Hej! Något som är viktigt att ha lite koll på när man lär om ett nytt land är den politiska situationen och vilka politiska partier som finns. Det brukar dock vara lite komplicerat, så därför har jag gjort det här avsnittet för att ni ska få en liten introduktion på ämnet. Sedan kan ni själva söka efter mer information om ni är nyfikna!

Become a Patron!

Artikel på lätt svenska

Här är en kort genomgång av alla politiska partier som sitter i riksdagen - Sveriges parlament. Traditionellt delar man in partierna på en skala från vänster till höger. Vi har tre partier som ligger åt vänster - Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Fyra partier ligger åt höger - Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. De kallas för de borgerliga partierna. Vi har ett parti till som är svårt att placera på skalan - Sverigedemokraterna.

_________________________________________________________________

Socialdemokraterna (S)

Socialdemokraterna är Sveriges största parti. Det är också Sveriges äldsta parti - det grundades år 1889. Det har alltså funnits i 132 år. Det var arbetare som startade partiet. I det senaste valet fick de 28% (tjugoåtta procent) av rösterna. De regerar just nu i koalition med Miljöpartiet. Socialdemokraterna ligger åt vänster på den politiska skalan. De lägger mycket fokus på välfärden, alltså vård och skola. De är okej med att ha högre skatter för att ha mer trygghet och jämlikhet i samhället. Partiledare (och Sveriges statsminister) är Stefan Löfven.

Moderaterna (M)

Moderaterna är just nu Sveriges näst största parti. Det grundades år 1904. I det senaste valet fick de 20% (tjugo procent) av rösterna. Moderaterna är ett borgerligt parti, och ligger åt höger på den politiska skalan. De vill sänka skatterna och lägger stort fokus på ekonomin, De vill också ta emot färre flyktingar. Moderaterna satt i regering mellan 2006 och 2014. Partiledare är Ulf Kristersson.

…för hela artikeln med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

..för tips på hur du använder poddar i dina studier, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *