SSP #88 – Ishockey

Hej hej! Jag är inte speciellt sportintresserad, men ishockey är en sport som jag alltid har gillat. Det började 1996 när jag var sju år och Färjestad BK spelade i SM-final mot Luleå. Båda mina föräldrar hejade på (cheered for) Färjestad, men tyvärr förlorade dom det året. Men sen dess har jag följt ishockey i perioder, och eftersom det just nu är hockey-VM så tänkte jag att det var ett bra tillfälle att göra ett avsnitt om hockey 🙂

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Det här är transkriberat talspråk, och texten innehåller informella stavningar och konstruktioner)

Ja, då ska jag prata lite om ishockey, eller hockey, vi säger oftast bara hockey i Sverige. Så jag ska berätta lite om reglerna i hockey, lite kort kort om historien, och lite allmänt bara om ishockey, för att just nu när jag spelar in det här så här det ishockey-VM. Och VM, det står för världsmästerskap. Och det är alltså den turneringen där dom bästa lagen i världen spelar om att bli världsmästare.

Så Sverige försöker alltså att bli världsmästare, och Sverige har alltid haft ett av dom bästa lagen i Sverige..eller ett av dom bästa lagen i världen, menar jag såklart. Så det är liksom en av dom sporterna som Sverige traditionellt är väldigt bra i. Och Sverige vann guld i hockey-VM senast 2018 (tjugo-hundra-arton), så det är ganska nyligen.

Så Sverige vann guld både 2018 och 2017 (tjugo-hundra-sjutton). Det senaste hockey-VM:et var 2019, och då vann Finland. Så Finland är också ett väldigt bra lag. Andra lag som också ofta får guld är Ryssland, Kanada och Tjeckien. Så dom lagen är nästan alltid ett av dom vinnande lagen i ishockey.

Så, ja, jag ska prata lite om reglerna lite kort, för att ni ska lära er lite vokabulär om ni vill lyssna på ishockey på svenska, kanske, till exempel. Så man spelar ishockey på en isrink. Isrinken är alltså spelplanen, så där man spelar. Och det är två lag, varje lag har sex spelare på planen. Och det är fem utespelare och en målvakt.

Så målvakten står i mål och ska då rädda puckar som man skjuter mot mål. Och dom fem utespelarna har..man spelar då med en klubba. Så man håller i en klubba. Och man har inte en boll, utan i stället för en boll så har man en puck. Och man åker skridskor. Så på fötterna har man skridskor, och man åker skridskor på isen och använder klubban för att spela pucken och slå pucken in i motståndarnas mål. Motståndarna, alltså det laget man spelar mot.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

3 thoughts on “SSP #88 – Ishockey”

  1. Hejsan från Finland och tack för den intressanta podden! Som du sagt, är både Sverige och Finland hockeynationer. Tyvärr var det inte så bra turnering för Tre Kronor i år. Också en bittersöt final för Finland mot Kanada (det är alltid kul att spela i finalen men Finlands “track record” i dem är ganska dålig). Men förstås är silvermedalj i alla fall jättebra. Vi ska se vad händer nästa år! Jag hoppas att vi ska se en match mellan Sverige och Finland då. Turneringen är i Finland också. 🙂

    1. Hej Salla! Ja det hade varit kul om Sverige och Finland fick spela mer mot varandra! Jag läste att anledningen till att det ofta inte händer är att de ofta rankas väldigt lika. Det kan i alla fall inte vara en orsak nästa år! Tråkigt att dom förlorade mot Kanada, men det var starkt jobbat i turneringen i allmänhet. Hoppas det går bättre får Tre Kronor nästa år också!

      En rättning:
      – Vi får* se vad som* händer nästa år

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *