SSP #89 – Jag är en lat person

Jag är faktiskt i grunden en ganska lat person, och förr hade jag alltid svårt att få mig själv att göra saker. Saker som t.ex. att gå upp på morgonen, att lägga mig på kvällen, och att sätta mig ner och vara produktiv. Men det är stor skillnad på mig nu och för fem år sen. Jag har blivit mycket mer produktiv och disciplinerad. Jag har lärt mig. Och det kan alla göra. Det pratar jag om i det här avsnittet 🙂

Become a Patron!

Transkript

(Det här transkriptet är skrivet i en informell stil)

Jag är en lat person. Jag är faktiskt en ganska lat person naturligt, eller, ja, alltså.. Men om man skulle fråga mina vänner "är Fredrik en lat person?", då skulle säkert dom flesta säga "nej, verkligen inte, han är väldigt disciplinerad".

Och det är lite det som är min poäng nu, att många människor, dom liksom tror att disciplin, det är nånting som man bara har. Så vissa personer är lata och andra personer är disciplinerade och produktiva.

Och det är en ganska vanlig ursäkt. En ursäkt, det är nånting man säger för att man inte ska behöva göra nånting. Så det är en vanlig ursäkt för att liksom mena att man inte kan göra nånting, för att man är lat.

Men det stämmer inte, för att disciplin och produktivitet, det är nånting som man kan lära sig. Precis som allt annat, du kan lära dig ett språk, du kan lära dig att simma, du kan lära dig om kemi och fysik, du kan lära dig disciplin och såna saker.

Så jag ska bara säga lite hur mitt liv är nu, och just nu så skapar jag mitt eget schema. Jag gör mitt eget schema. Jag bestämmer när jag ska jobba, hur mycket jag ska jobba, när jag ska träna, och såna saker.

Men, jag går upp på morgonen en specifik tid, jag tränar.. Jag försöker träna fem dagar i veckan, ibland händer nånting så det kanske inte blir så varje vecka. Men jag tränar regelbundet.

Jag går upp, jag tränar, jag börjar jobba en specifik tid, jag jobbar minst sex timmar varje dag, jag jobbar alla vardagar, jag har mål, och såna saker. Så att jag är ganska produktiv, skulle jag säga nu.

Men om vi backar till 2016 (tjugo-hundra-sexton), alltså för fem år sen, då var jag definitivt en lat person. Jag tränade inte, jag hade inget jobb. Jag la mig jättesent, alltså jag gick och la mig typ klockan fyra-fem-sex på morgonen.

Och jag gick upp kanske ett-två-tre på eftermiddan. Så att det är ganska stor skillnad från nu. Så hur gjorde jag för att liksom bli så disciplinerad och att bli så produktiv?

För grejen är att när man vill åstadkomma nånting - att åstadkomma nånting betyder att man får nånting att hända, eller man uppnår nånting - när man vill åstadkomma nånting som tar lång tid, som t.ex. lära sig ett språk, eller bli vältränad, eller man kanske gör sitt examensarbete i skolan, eller man håller på med nåt projekt som tar lång tid.. Då behöver man skapa nya vanor. Man behöver ändra sin livsstil.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

2 thoughts on “SSP #89 – Jag är en lat person”

  1. I have an idea you can make. Now you already have a lot of episodes and maybe you can introduce episodes that come here and there, like every 5th episode, where you talk in normal speed and using normal vocabulary, so your listeners can also get used to completely normal talking Swedish, without easier vocabulary.

    Just an idea. I know I would like it.
    Greetings

  2. Tjena, Fredrik! Det var jättetrevligt att lyssna på det här avsnitt, jag tycker att det är jätteandvendbart. Jag håller med dig – alla vi kan lära oss att bli disciplinerade. Men ibland är det svårt att göra vad vi måste eller borde göra, till och med om vi är disciplinerad. Det är andra saker som man kan lära sig, till exempel, att hur man kan bli bättre socialt. Jag tycker, att du pratade om det också i dina avsnitten. Till exempel, jag tycker att jag är jättedisciplinerad, men jag var tvungen att lära mig själv hur att bli bättre socialt.
    Tack så mycket för dina avsnitten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *