SSP #91 – Liv i universum

  • by

Hallå hallå! Det här är ett väldigt långt avsnitt, det längsta jag har spelat in själv. Det bara blev så. Det är ett väldigt intressant ämne för mig. Finns det liv i universum, förutom på Jorden? Ingen vet, och kanske kommer vi aldrig få veta. Men jag hoppas att mänskligheten en dag kommer att resa ut i rymden och utforska den!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Det här är transkriberat talspråk, och texten innehåller informella stavningar!)

Okej, då ska vi prata om liv i universum. För att det här är en ganska intressant fråga som jag är säker på att dom flesta har frågat sig nån gång. Och det är en fråga som är, liksom, den är spännande. Det är liksom.. För att vi kan inte veta. Och vi.. Det är nånting som gör att vi bara vill veta. Vi vill veta om vi är ensamma i universum eller inte.

Och jag vet inte exakt varför vi vill veta det. Men jag vill såklart också veta det. Och det finns ju många saker att säga om det här. Och jag är ingen expert alls, men jag tycker att det är ett intressant ämne att prata om i alla fall.

Så, jag tänkte först bara prata lite om vad som behövs för att liv ska uppstå. "Uppstå" betyder att det liksom kommer från ingenting, eller ja, det kom ju från nånting, men att det liksom blir till, att det uppstår, att det dyker upp. Så vad behövs för att det ska hända?

Och sen vad är chansen att liv finns på en annan planet liksom, hur stor är sannolikheten att det finns liv på en annan planet? Och sen också liksom - vad innebär det om det finns, respektive om det inte finns? Vad betyder det för oss om det finns eller om det inte finns?

Så, om vi tar livet på Jorden. Så alltså, våran planet, Jorden. Och Jorden är faktiskt ganska gammal. Jorden är 4250 (fyra-tusen-två-hundra-femtio) miljoner år gammal. Ja, vi kan säga 4,5 (fyra och en halv) miljarder år. Så över 4000 miljoner år gammal. Och det är ganska gammalt för en planet.

Och i början så var Jorden alldeles för varm för att liv skulle kunna finnas på Jorden. Men, efter många miljoner år så svalnade Jorden och blev mindre varm, och det tog ungefär 200 (två-hundra) miljoner år för liv att uppstå på Jorden.

Så när Jorden blev beboerlig, alltså när förhållandena på Jorden var bra för liv, då tog det ganska kort tid, alltså 200 miljoner år. Det kanske inte låter kort, men i det här sammanhanget så är det ganska kort tid. Så liv har funnits på Jorden i ungefär 4000 miljoner år. Så det har funnits ganska länge.

Och på Jorden så behövs det vatten, och det behövs energi, och det behövs aminosyror. För aminosyror, det är liksom en av dom grundläggande grejerna som behövs för liv. Och man har upptäckt att aminosyror, dom kan bildas spontant.

Så att, man vet att dom grundläggande delarna för liv, alltså aminosyror, dom kan uppstå spontant. Och aminosyror, dom består av kol, syre, väte och kväve. Och det är bland dom vanligaste ämnena i universum. Så det är stor chans att man kan hitta andra planeter med liknande förutsättningar som Jorden.

Alltså andra planeter med vatten, med aminosyror, med en energikälla, och att det inte är för varmt och att det inte är för kallt. Så att dom förutsättningarna är stor chans att hitta på andra planeter. Och man tror att det finns flera miljarder, alltså flera tusen miljoner exoplaneter i våran galax.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *