SSP #92 – När man behöver ett ord..

När man övar på att prata ett främmande språk händer det ofta att man inte kan säga det man vill säga. Man behöver ett eller flera ord. Samtidigt är det alltid bra att försöka att inte byta språk. Man ska helst försöka stanna i det språket man övar på. Så därför ska jag berätta om några knep för att kunna uttrycka sig lättare, och även lära sig nya ord, utan att byta språk!

Become a Patron!

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk och texten innehåller många informella stavningar och konstruktioner)

Så, vi vet alla att om man vill bli bra på ett språk så måste man använda det, såklart, och om man vill bli bra på att prata, ja, då måste man såklart prata, och kommunicera. För man kan inte vänta med att prata tills man är bra på att prata, för att man måste prata för att bli bra på att prata, så..så ja.

Men det är såklart svårt att börja kommunicera i ett nytt språk, och någonting som är en utmaning, det är att..vad gör man när man inte kan ett ord? Så liksom säg att du pratar med den person, och du vill säga nånting, men du saknar vissa ord. Det finns vissa ord som du inte vet hur man säger.

Och det folk oftast gör då, det är att dom byter till engelska, för att dom kan engelska, och svenskar kan engelska, så det är väldigt lätt att byta till engelska. Men vad händer då? Jo, du lär dig inte svenska.

Så här kommer några.. Jag ska prata lite om några strategier som man kan använda när man inte vet hur man ska säga vissa saker. Och det här.. Det kan såklart vara bra ibland att säga saker på engelska om man vill vara effektiv. Men, om man vill öva, då är det faktiskt viktigt att man försöker hålla sig till svenska.

Man kan ta exemplet i vissa andra länder, där folk inte kan så bra engelska, och du måste använda deras språk om du vill kommunicera. Och det som händer då, det är att du lär dig det språket mycket mer effektivt, helt enkelt för att du är tvungen, alltså du måste använda det språket, och då gör du det, och då lär du dig. Och det är en mycket större ansträngning, det tar mycket mer tid och energi såklart. Men, du lär dig mycket mer effektivt.

Men, i Sverige så kan alla engelska, nästan alla. Så du blir inte tvingad att göra den här ansträngningen. Så därför måste du bestämma! Du måste bestämma dig för att du ska göra den ansträngningen. Om du bestämmer att engelska inte är ett alternativ, då kommer du att lära dig svenska mycket mer effektivt. För att då säger du till din hjärna att du måste använda svenska.

Så olika tillfällen har såklart olika behov av effektivitet. Så det finns många tillfällen där du vill vara effektiv, och du kanske inte vill öva. Men, dom tillfällen du vill öva på svenska, där du känner att, okej, men nu ska jag försöka prata svenska, vad gör du när du inte kan ett ord?

Så, nummer ett, säg det på ett annat sätt!

Så säg att du har nånting du vill säga, men du vet inte hur du ska säga vissa ord. Då behöver du försöka säga det på ett annat sätt. Vi är vana att kunna uttrycka oss precis som vi vill. På ditt modersmål kan du säga samma sak på många olika sätt. Men du behöver inte göra det, utan du kan säga det precis som du vill för du kan språket bra.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *