SSP #93 – Vad svenskar helst gör på sommaren

  • by

Hallå hallå, hoppas ni har en skön sommar hittills! I den här avsnittet pratar jag om vad svenskar helst gör på sin sommarsemester!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Det här är transkriberat talspråk, och det innehåller vissa informella stavningar och strukturer)

Okej, vad gör svenskarna helst på sommaren? För i Sverige så har dom flesta fyra eller fem veckors semester på sommaren. Och om man går i skolan så har man antagligen..ja då är man ledig i kanske, ja, nästan två månader. Och det kallas för sommarlov. Så när man går i skolan och är ledig så kallas det för sommarlov. Och om man jobbar och är ledig så kallas det för semester.

Och svenskarna, det är ett av världens mest resande folk. Så, jag tror att vi ligger tvåa i världen på, liksom, länder där folk reser mest. Alltså inte att man reser till Sverige, utan att svenskar reser till andra länder. Så.. Jag tror att Finland är nummer ett och Sverige är nummer två. I världen.

Och svenskar har alltid gillat att resa mycket, och speciellt så gillar vi att åka till platser där det är varmt och där det är mycket sol. Svenskar älskar att åka på semester där man solar och badar, för att, ja, jag antar det är för att vi har inte en så varm och solig sommar i Sverige, så vi gillar att försöka hitta det på andra platser.

Så det vanligaste är att man åker på en semester där man får sola och bada. Och dom vanligaste resmålen, dom vanligaste destinationerna, det är till exempel Grekland, och speciellt då Kreta och Rhodos. Vi har Turkiet med Alanya.

Vi har Spanien med till exempel Mallorca, Barcelona, Malaga och Alicante. Spanien är väldigt populärt bland svenskar. Och Kroatien, och speciellt Split tror jag. Och så Cypern. Och ah, det finns många många länder, men det här några av dom vanligaste.

Och det beror lite på hur gammal man är, för till exempel om du är kanske 18-19-20 (arton-nitton-tjugo), typ, såhär, efter gymnasiet, då kanske du vill åka på en resa där du bara festar mycket och dricker mycket och solar mycket. Så du kanske åker till Turkiet, det är vanligt, till Alanya.

Många.. Okej.. I alla fall när jag var lite yngre, jag vet inte exakt om det är så fortfarande, men då var det många som åkte till Alanya i Turkiet, och åkte till Sunny Beach i Bulgarien. Man kan också åka till Magaluf. Man kan åka till Rhodos, och Kos, kanske inte Kos, men Rhodos definitivt. Och till Spanien såklart.

Och om man har familj, om man har barn och så, om man har familj, då är det väldigt vanligt att man åker på charter. Och vad är charter? Jo, charter betyder att du bokar ett paket, du bokar flyg, hotell och allting i ett enda paket. Och det är väldigt, liksom, organiserat, så att..och ofta är det all inclusive-hotell.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *