SSP #96 – Tjeckiska saker

  • by

Jag har ju haft ett förhållande i över två år med en tjeckisk tjej, och därför har jag fått ett närmare förhållande med Tjeckien och den tjeckiska kulturen, och jag har också börjat känna en kärlek till landet och folket. I det här avsnittet pratar jag om några saker jag har lagt märke till, som skiljer sig från mitt eget land!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Det här är transkriberat tal. Informella stavningar och strukturer förekommer!)

Yes, då ska jag prata om några grejer som jag har lagt märke till i Tjeckien, saker som skiljer sig mellan Tjeckien och Sverige, ah, bara saker som jag har liksom reagerat på. Och, ja, nu har jag ju..jag har aldrig bott i Tjeckien, men jag har ju spenderat relativt mycket tid här eftersom min flickvän är från Tjeckien, så.. Jag tror att vissa av dom här sakerna kanske Tjeckien har gemensamt med andra länder i närheten, men just nu så pratar jag ju specifikt om Tjeckien, eftersom det är det jag har erfarenhet med.

Och det första jag ska prata om är alkohol. Det finns ganska stora skillnader mellan hur..mellan, ja, liksom hur alkohol är i kulturen, om man jämför Tjeckien och Sverige till exempel. Och här i Tjeckien - ah, jag är i Tjeckien nu så jag säger "här i Tjeckien".. Så, folk börjar dricka alkohol ganska tidigt, eller i alla fall att man börjar gå till barer tidigt.

För i Sverige så kommer man inte in i en bar om man inte är över 18 (arton), det är ganska.. Vissa barer kanske kanske, eller om man har fejkleg (leg = legitimation), men generellt så är det väldigt svårt att komma in på en bar i Sverige om man är under 18 år. Men här så verkar det som det finns många barer som släpper in underåriga människor. Heter det underåriga..? Minderåriga.. Minderåriga heter det! Förlåt! Minderåriga människor. Så..

Och generellt så är det mycket mer avslappnat med alkohol i kulturen. Till exempel, jag fick definitivt inte dricka alkohol med min familj innan jag var 18. Det är ganska vanligt tror jag, att i familjen, alltså om det är familjefest till exempel, då kanske..alltså, ungdomar under 18 dricker generellt inte alkohol, men här verkar det vara lite mer avslappnat, så att om det är en familjetillställning så kanske det är okej att du dricker en öl om du är 16, liksom.

Och också.. Jag kommer ihåg när jag var och gjorde praktik i Tjeckien, jag var och gjorde praktik på ett företag i en månad, och en gång så bjöd chefen alla på lunch. Och han.. Så han bjöd på lunch och han köpte också öl till alla. Och det är ju såklart normalt här, att dricka öl på lunchen, men i Sverige så skulle man aldrig dricka öl på lunchen, för att man ska ju jobba efteråt! Så man kan ju inte dricka innan man ska jobba! Och att det dessutom var chefen som köpte ölen, det var lite roligt, för att, ah, det skulle aldrig hända i Sverige.

Och sen har man ju också det här i kulturen, att man dricker slivovice tillsammans. Att till exempel första gången jag träffade min flickväns pappa, då bjöd han såklart på slivovice, och det är lite i kulturen att man ska bevisa att man är en man. Man är man. Så man kan dricka slivovice, så.. Det känns som dom testar en. Dom vill testa om man kan dricka lika mycket som dom. Så dom gillar att bjuda på slivovice.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *