SSP #97 – Prokrastinering

Tjenare! Prokrastinering är något som många har problem med, inklusive jag själv. Det händer såklart fortfarande att jag prokrastinerar, vissa dagar ganska mycket, men jag har också lyckats dra ner på min prokrastinering mycket, och jag vill här dela med mig av några tips som har funkat för mig! Hoppas du gillar avsnittet!

Become a Patron!

Transkript

Obs! Transkriptet innehåller informella stavningar och strukturer eftersom det är transkriberat talspråk. Exempel:

Talspråkdomvåran/vårathar vartdannån
Skriftspråkde/demvår/vårthar varitdagennågon

Okej, så, idag ska jag prata om hur man prokrastinerar mindre. Och det här är ett ganska improviserat avsnitt, men jag har några punkter som jag har skrivit. Så jag vet vad jag ska prata om, men jag har inte skrivit en artikel, jag har inte skrivit ett transkript.

Men ja, det här är ett problem som många har, inklusive jag själv, liksom att man spenderar för mycket tid på att prokrastinera, alltså att man spenderar massa tid på att göra massa saker man inte ska göra när man har annat som man ska göra.

Så säg att du har bestämt att du ska studera svenska en timme varje dag, men i stället för att börja med det så gör du nånting annat, till exempel att du sitter och kollar Instagram, eller du kollar Facebook, eller du läser nyheter eller vad det nu kan vara.

Så, jag ska prata om vad som har hjälpt mig personligen, så det här är inte en generell lista på tips, utan det här är vad som har hjälpt mig personligen med att prokrastinera mindre.

Och den första punkten är att ha tydliga mål och tydliga delmål. För ofta har man ett stort mål som är ganska abstrakt, som kanske är svårt att nå, som kanske tar lång tid. Så det är svårt att veta exakt vad man ska göra just nu, och då prokrastinerar man i stället.

För det är faktiskt en av dom största anledningarna till att man prokrastinerar..det är att man vet inte exakt vad man ska göra just nu. Så, det är jättejätteviktigt, eller det har vart väldigt viktigt för mig att sätta mål och att sätta delmål. Så att man sätter ett större slutmål, och sen liksom bryter man ner det här i steg, i delmål liksom, så att man vet..

Säg att jag har ett mål för året, och så har jag ett mål för om tre månader, och sen har jag veckomål och dagsmål. För att då kan man tydligt se vägen framåt. Så när man ser exakt hur man ska nå nånstans, då är det mycket mycket lättare att veta vad man ska göra just nu.

Och sen är det också väldigt viktigt då att prioritera. För att det är lätt att man blir liksom överväldigad. Man känner att man har för många saker, man vet inte vad man ska göra just nu.

Så återigen, man vet inte vad man ska göra just nu. Så att man måste prioritera. Så man skriver en lista, liksom. Till exempel, av allting som jag behöver göra den här månaden, eller den här veckan, eller den här dagen. Så skriver man det i prioriteringsordning. En "prio-ordning". Det är viktigt tycker jag.

Och sen, ett annat tips för att..är att man ska schemalägga tid att tänka! För att oftast så schemalägger man - alltså att man lägger in i sitt schema - oftast så tänker man att man ska schemalägga att man ska göra saker, liksom att man ska studera svenska, man ska gå till gymmet, man ska ringa det här samtalet, så..

Men ofta så vet man inte exakt hur man ska göra nånting, och då är det lätt att börja prokrastinera. Så om man inte vet exakt hur man ska göra nånting - schemalägg tid för att tänka, för att researcha, googla..!

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

2 thoughts on “SSP #97 – Prokrastinering”

  1. JuliafrånFinland

    Jag började studera svenska på sjuan därför att jag är från Finland. Jag lyssnade den här avsnittet utan transkript och Jag tycker om att du talar tydligt och använder rik språk. Tyvärr talar jag svenska sällan i min vardag men försöker upphålla kunskap genom att läsa böcker och titta på serier. Så tack ska du ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *