SSP #98 – Sommarstugan

  • by

Tjenare! Att spendera tid i sommarstugan är något som svenskar gärna gör på sommaren. I det här avsnittet pratar jag om hur det var för mig i år att vara där, eftersom det var lite speciellt just i år, och jag pratar också om historien bakom stugan!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Det här är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar och konstruktioner! Det skiljer sig från korrekt skriftspråk!)

Okej så.. Jag har ju varit i min sommarstuga och spenderat några dagar där nu, för några veckor sen. Det är något som jag har gjort varje sommar när jag växte upp. Dom senaste åren har det blivit lite mer sällan, tyvärr. Men det är såklart lite svårare när man bor utomlands.

Men jag tänkte i alla fall berätta lite om den platsen, för den är lite speciell. Och, ja, nu är det ju en av dom enda fasta punkterna i mitt liv som jag har haft ända sen jag var liten, för man har ju liksom flyttat, och bytt stad, och man har liksom..mina föräldrar bor inte i samma hus som där jag växte upp.

Så det finns inte många platser som har varit samma under hela mitt liv, som jag har varit på, liksom varje år, typ, under hela mitt liv. Men det är en av dom väldigt få platserna, kanske snart den enda såna platsen.

Och det är..ah, vi använder den som sommarstuga då. Och det är en stuga, alltså, en stuga är som ett litet hus, ofta på landet. Och, ah, så våran familj använder den här stugan som sommarstuga, och har gjort det i flera generationer.

Så min pappa var där varje sommar när han var liten, och min farfar var också där varje sommar när han var liten. Så, ja det är ju..ah men ungefär hundra år som min familj har haft den som sommarstuga. Så det är definitivt en ganska speciell plats för mig och min familj.

Och det har varit mest..nu för tiden har det varit mest jag, min pappa, min bror och min kusin som har varit där mycket. Och det ligger i Dalarna, Dalarna är ett landskap. Ett landskap är alltså en region. Sverige har ett antal historiska regioner, och vi kallar dom för landskap, och Dalarna är ett då som ligger lite längre norrut än där jag bor. Eller ja, bor och bor, alltså där jag kommer ifrån i Sverige.

Och det ligger nära en stad som heter Malung. Och det är också speciellt..den stugan är också speciell för att den ser ungefär likadan ut som för hundra år sen. Så..det finns inget rinnande vatten, så vi har liksom ingen dusch och ingen toalett med vatten i.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *