Kristina

  • by

Hej,

Jag heter Kristina och tycker att det är en jättebra kurs och du har tvingat mig att lyssna och läsa mycket mer än vad jag gjorde tidigare. Jag har redan sett program och filmer på Netflix men nu har jag också skapat eller skaffat mig nya vanor för framtiden. Jag är väldigt tacksam för det. Jag gillar dina samtal med din mor – hon låter snäll, smart och mysig (kan man säga så?).

Jag måste berätta att jag är en gammal halvsvensk kvinna, som bor i England men har släkt och vänner i Sverige. Jag älskar Stockholm och har besökt Stockholms skärgård, Gotland och Skåne hela mitt liv. Jag förstod svenska (eller trodde att jag jag kunde prata men var för blyg och hade inget självförtroende) men de gick faktiskt inte. Jag kan inte bara byta språk och prata flytande med mina vänner och kusiner.  Att förstå eller hänga med är en sak men att prata svenska är en helt annan sak. Jag visste att jag åtminstone måste försöka lära mig tala, skriva och läsa svenska innan det är för sent.

Min mormor hade tre systrar och en av dem var en välkänd skådespelerska – Inga Tidblad – som jag minns från min barndom. Hon hade en liten sommarstuga i Hovs Hallar i Skåne och bodde i Nockeby.  Hon skrev två böcker om sitt liv “Om du vill” och “En Bukett”. Mitt mål är att läsa dem utan att behöva ha en ordbok bredvid mig hela tiden.  Hon var en fantastisk person och snäll mot mig när jag var ung och min mamma hade dött.  Jag har min mammas tvillingar bror och syster kvar – och de bor båda två i Djursholm. Min moster Ann pratar perfekt engelska och vi känner varandra på engelska – så det är svårt för mig att byta språk.

Just nu läser jag “Briit-Marie Var Har” – jag är i samma ålder som hon – men jag har haft ett bättre liv och äktenskap än hon! Jag tog dina goda råd och gissar på många ord istället för slå upp varenda en. Och min skyldiga hemlighet är Bonus Familjen på Netflix, ett program som jag normalt sett inte skulle se men jag kan motivera det för att förbättra min svenska!  Och jag hittade många intressanta poddar som jag kan njuta av.

Jag tror att du är en inspirerande lärare och entusiast för att lära dig nya språk.

Det räcker från mig och tack så jättemycket – Strong Swedish Kursen var väl värd att göra och jag ska fortsätta träna som en del av min vardag –  jag lovar!

En foto av mig med min dotter Maia – som är regissör och har gjort en film som heter Rebellion – det handlar om Extinction Rebellion har i England.  Du kan använda den här och ge henne en liten plugg!  Du får photoshoppa affischen bakom mig om du vill! 

Tack från

Kristina