Simple Swedish Podcast #20 – Family

  • by

I det här avsnittet pratar jag om ord för olika familjemedlemmar på svenska, och om min egen familj och släkt. Glöm inte att du kan stödja det här projektet på Patreon och få tillgång till PDF:er med hela transkript och förklaringar på ord och uttryck för alla avsnitt!

In this episode I’m talking about words for different family members in Swedish, and about my own family and relatives. Don’t forget that you can support this project on Patreon and get access to PDFs with full transcripts and explanations for words and expressions for all episodes!

Transkriptet:

Hallå hallå, välkommen till Simple Swedish Podcast. Det är en solig och fin dag här i Budapest idag, men det är kallt. Idag ska jag prata om familj och släkt, och först kommer jag förklara hur vi använder dom orden vi använder på svenska för att prata om släkt och familj. Och sen ska jag prata lite om min egen familj och släkt.

Så, ja, på svenska har vi lite andra ord. Man kan till exempel inte säga ‘grandmother’ på svenska, för att vi har två ord. Det beror på om det är din mammas mamma eller din pappas mamma. Och det är faktiskt ett väldigt logiskt system, eftersom min mammas mamma, alltså min mors mor, kallas för mormor. Och min mammas pappa, alltså min mors far, kallas för morfar. Och ni kan då gissa vad min pappas mamma kallas, alltså min fars mor. Det är min farmor. Och min pappas pappa är farfar.

Och det är samma sak med föräldrarnas syskon. Alltså min pappas syster, min fars syster, är min faster. Min pappas bror är min farbror. Och på min mammas sida, moster och morbror. Så det är väldigt logiskt, och..men man måste vara specifik, för det finns inget ord för till exempel ‘uncle’, som det heter på engelska. Och då..och mina mostrar, fastrar, morbröder och..mostrar (jag skulle ha sagt ‘farbröder’), deras barn är mina kusiner.

Så, okej, jag ska prata lite om min egen familj. Jag föddes 1989 (nitton-hundra-åttio-nio) i en liten stad som heter Alingsås, som ligger i sydvästra Sverige, ganska nära Göteborg. Och jag har en bror och då två föräldrar, såklart. Så, min bror är ett år yngre, han föddes 1990 (nitton-hundra-nittio), och min pappa föddes 1957 (nitton-hundra-femtio-sju) och min mamma 1959 (nitton-hundra-femtio-nio).

Och då jobbade min mamma som dagmamma. Så hon tog hand om andra människors barn när dom jobbade, eller vad dom nu gjorde. Och min pappa hade en videobutik. Så det var alltså en butik där man kunde hyra film. Så.. Och dom skilde sig när jag var typ nio-tio år, kanske. Så nu är dom alltså skilda, och bor på olika platser. Och dom har också nya partners.

…Get the whole transcript as a PDF together with word explanations

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *