Simple Swedish Podcast #24 – Guest: Brother – Carnival in Colombia

  • by

Hej! Ett av de bästa avsnitten hittills tycker jag! I det här avsnittet pratar jag med min bror om när vi möttes upp i Colombia för att gå på karnevalen i Barranquilla tillsammans.

Hi! One of the best episodes so far I think! In this episode I’m talking to my brother about when we met up in Colombia to go to the carnival in Barranquilla together.

Transcript

Hallå hallå och välkomna till Simple Swedish Podcast. Idag pratar jag med min bror om våran resa till Colombia. Vi reste båda två till Colombia, själva alltså. Jag reste dig själv, han reste i hela Sydamerika. Och vi möttes upp i Colombia, och vi gick på karnevalen i Barranquilla tillsammans. Så det pratar vi om i det här avsnittet. Och innan vi lyssnar på avsnittet vill jag bara tacka så mycket mina patrons. Och om du vill bli patron och stödja det här projektet, då får du tillgång till en PDF med hela transkriptet och förklaringar på massa olika ord och utryck. Till exempel ordet ‘ju’. Och ordet ‘ju’, det är väldigt svårt att förklara eftersom det inte finns någon översättning till engelska, eller många andra språk. Men, jag har inkluderat en förklaring på ordet ‘ju’ eftersom vi använder det väldigt mycket i vårat samtal. Och om du vill stödja mig på Patreon så kan du hitta min sida, Swedish Linguist. Du kan också hitta det och mycket annat på min hemsida, swedishlinguist.com. Och nu är det dags att lyssna på avsnittet!

— Dagens avsnitt —

ja, jag hänger här med min brorsa, och ja, vi tänkte vi skulle snacka lite om våran resa till Colombia för två år sen. Och vi har inte förberett någonting, utan det här kommer bli bara lite avslappnat snack om karnevalen i Barranquilla

Lite High Chaparall

Så, hur kommer det sig att vi åkte till den karnevalen tillsammans?

Jag försökte ju få med mig min käre bror till att resa med mig i Sydamerika

Ah, juste

Men du har ju också haft en dragning dit sen innan

Ja jag ville jättegärna åka till Colombia, för jag hade hört väldigt mycket bra om Colombia, och alla som hade varit där, dom hade sagt att, ja, att det var så himla bra, fint, och, ja, fin natur, härliga människor, mycket dans, musik och..

Välfungerande

Ja det är väl..får man la säga att det är.. Relativt beroende på var i Colombia man är

Ah i och för sig, men.. Jag kom ju från.. Jag reste ju igenom en stor del av Sydamerika, och kom upp till Colombia från Ecuador. Och det var som en..

Jag måste stänga av den..

För mig var det en väldigt, sån, frihetskänsla när jag kom dit, för att åh, dom hade taxameter i taxibilarna, och det var, såhär, rent, och fräsch luft och.. Och då kom jag i och för sig till Medellín, som är en modern stad.

Ah, den har till och med metro – tunnelbana. Men var kom du ifrån då sa du?

Då hade jag varit, ah egentligen på Galapagos. Men jag hade stannat.. Jag tror jag hade stannat en natt i Guayaquil, som är en ganska rough stad, i sydvästra Ecuador. Sen åkte jag därifrån till..till Medellín med buss.

Och bussarna är fett kalla. Alltså man fryser röven av sig.

Ah shit, man fick verkligen ta med sig filt alltså. På med alla kläder.

Man tror att man åker till Colombia och så behöver man inte ta med sig några varma kläder. Men, om du åker buss i Colombia, då jävlar, då måste du ha varma kläder.

Dock är bussarna sjukt najs. Du kan ju åka som flygplansbusinessclass för inga pengar. Och sitta där och ta massa plats och bara götta sig. Så det är ganska skönt så sett. Sen är det ju lite farligt också med bussarna. Jag kände mig ganska hotad på Quitos bussterminal, tror jag det var. Då.. Det var en kille som gick fram till mig och sa att jag skulle akta mig, och så pekade han på en vakt och sa “ah men han där, han kommer.. Han kan mycket väl råna dig”

Asså..?

Eller nej, han sa “om någon rånar dig så kommer han bara titta på och inte göra någonting”.

Aha shit..

Och jag stod där och hade köpt en..lite mat, såhär, street food för en dollar, och stod där och käkade och så.. Mitt i mörkret då.. Så fick jag snabba mig och boka biljett och ställa mig.. Och blanda in mig i den stora massan. Men karnevalen i Baranquilla, det var ganska naturligt att.. Det är ju en väldigt stor grej, det är ju Sydamerikas, eller världenst största..eller näst största karneval.

Näst största karneval tror jag också, ah..

Ah.. Om inte Brasilien har fler stora men.. Den är sjukt stor i alla fall.

Men jag visste inte om den, alltså det var ju inte planen från början.

Nej.. Nej vi kanske bara hörde någon som berättade om den..

Men i alla fall innan jag åkte ner så hade vi ju bestämt det. Men jag tror vi.. Alltså vi hittade den.. Alltså vi läste om den, eller folk berättade om den. Oj.. Innan, så vi kunde planera in den, och det passade ganska bra.

Och det är ju sjukt tur, för det är en jävligt häftig upplevelse.

Mhm.

Vi.. Var det du eller Andreas som hittade den här Juan Carlos?

Var inte det du som hittade honom?

Ah kanske.

Det var ju via Couchsurfing?

Ja, det kanske det var! Och han hade någon sån här.. Han samlade massa personer.. Jag tror jag fick ett tips av någon faktiskt. Han samlade massa personer, så dom var ett kompisgäng som hade personer som bodde hos sig. Kanske på fyra-fem ställen. Så hade dom hyrt en buss, värsta partybussen. Så åkte dom runt och samlade upp alla, och så åkte vi runt i den här, och festade på bussen, och..

... full PDF transcript along with explanations of words and expressions, such as “ju” and “i och för sig” for Patreon supporters 🙂

Första dagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *