Simple Swedish Podcast #34 – Musik!

  • by

I det här avsnittet pratar jag om musik. Vilken typ av musik jag har lyssnat på i mitt liv, hur det har ändrats, och hur jag började spela gitarr och gick ett musikprogram på gymnasiet. Glöm inte att ljudinspelningen finns längst ner, och om ni är intresserade av hela transkriptet kan ni stödja mig på Patreon!

In this episode I’m talking about music. What kind of musik I’ve been listening to in my life, how it’s been changing, and how I started playing guitar and did a music program in high school. Don’t forget that the audio is at the bottom, and if you’re interested in the full transcript you can support me on Patreon!

Transkript:

Tjena tjena, detta är Fredrik, och du lyssnar på Simple Swedish Podcast. Ja, välkommen till dagens avsnitt, och idag ska jag prata om musik. Både musik jag lyssnar på och har lyssnat på och..jag spelar också gitarr, inte så mycket nu för tiden, men jag brukade spela mycket gitarr. Men, först så vill jag ta tillfället i akt och tacka fem stycken nya patrons, och det är Артём Назаров, Claudia Neudecker, Kostas Rossoglou, Andi Georgsson och Jordy Kreft. Tusen tusen tack till er! Jag blir alltid väldigt glad när nya människor bestämmer sig för att dom vill stödja det här projektet.

Och om det finns nån annan som också vill stödja mig på Patreon så gå till min hemsida, swedishlinguist.com, och där hittar ni länk till min Patreon. Och.. Ja, då får ni också tillgång till transkript, alltså hela PDF-transkript för varje avsnitt, och det inkluderar också övningsfrågor och förklaringar på ord och uttryck. En väldigt bra resurs tycker jag själv när man lär sig ett språk, så, swedishlinguist.com. Och en ny version av min hemsida kommer ut jättesnart, så när du hör det här avsnittet så..så tror jag att min hemsida redan har blivit uppdaterad. Så kolla in det! Och ja..

Jag sista året på gymnasiet 2008
Opeth-konsert

Så ja, nu tänkte jag prata lite om musik. Och ja, från början då, när jag var liten, då lyssnade jag på, ja, vanliga saker som barn lyssnade på i Sverige då, till exempel Markoolio och Dr. Bombay, ah, såhär, enkel, ja, barnmusik..såhär, mycket humor och såna saker. Och sen lite senare så började jag lyssna på lite mer rockiga grejer som till exempel Offspring. Jag tyckte mycket om låten..ah flera låtar, men jag kommer till exempel ihåg låten The kids aren’t alright, för det finns ett gitarrsolo i den låten som jag tyckte var så himla bra.

Och det var också nånstans där jag började spela gitarr, när jag var..ah, när jag var tolv år. Så jag började spela elgitarr. Det började med att vi började ha musiklektioner i skolan, och vi bildade grupper och..ah, som skulle spela ihop. Och jag började med gitarr.. Tror första låten var Hit the road, Jack, och det var fyra ackord hela låten, och det var då “rockackord”, som det heter, väldigt enkla ackord, och jag tyckte det var extremt svårt.

Länk till min Spotify-spellista med svenska låtar

Men jag fortsatte spela gitarr för jag tyckte det var väldigt kul, och jag började lyssna på lite mer, ah, lite tyngre musik. Och det började med Hammerfall, som inte är sådär jättetungt, men det var som ett första steg in på att börja lyssna på metal, och det ledde vidare till Metallica. Metallica tycker jag fortfarande är jättebra. Och jag lyssnade jättejättemycket på Metallica, jag lyssnade på alla deras album, jag kunde säga vilken låt som var på vilket album, och jag lärde mig massa av deras låtar på gitarr. Så, ja, dom hade..dom påverkade mig mycket när det kommer till musik, vad jag gillade att lyssa på, och såna saker.

Och jag började spela också, tillsammans med några vänner. Så, vi brukade träffas i en av mina vänners garage. Och, så, jag spelade gitarr och han spelade trummor, och vi hade en annan som spelade bas, och en annan som också spelade gitarr och.. Men ah, vi var inte direkt ett band, utan vi bara..ah, vi valde nån låt och så spelade vi den ihop och så, ah.. Men det ledde liksom inte nånstans direkt.

...för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

..for the whole transcript together with practice questions and translations of words and expressions, click here!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *