SSP #124 – Krisen i Ukraina

  • by

Hallå hallå! Det är märkliga tider just nu, och det verkar som Europa är nära att drabbas av den största konflikten sedan andra världskriget. Det är väldigt skrämmande att tänka på. Jag har dessutom vänner från den regionen, och jag kände att jag ville spela in ett avsnitt om det här ämnet.

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Okej, så, ja, jag vill prata lite om den här situationen som är just nu i Ukraina. Och det är så att jag har två vänner som bor här hos mig just nu. Och det är ett par, och den ena är från Belarus och den andra är från Ukraina.

Och dom planerade att..ah, dom har varit här i Spanien och spenderat lite tid, för båda jobbar online, och dom har varit här i Valencia och bott hos mig i typ två månader. Och dom planerade då att åka tillbaka till Ukraina. Dom skulle egentligen ha åkt tillbaka till Ukraina för en vecka sen.

Men dom har liksom..dom har ändrat sin biljett, ändrat sitt flyg, ett par gånger redan på grund av läget just nu, på grund av situationen just nu. Och nu..och den situationen har ju bara blivit värre och värre, och nu igår så deklarerade ju Putin att Ryssland erkänner dom här två republikerna, som är egentligen delar av Ukraina, men, ah, dom är kontrollerade av separatister.

Så Putin har alltså erkänt dom som självständiga stater. Det betyder att Ryssland tycker att..officiellt att dom är liksom sina egna länder. Och dom har skickat militär till dom här områdena. Och ja, det är liksom första steget i en invasion kan man säga. Så läget är inte så bra.

Och jag tänkte också prata om..ah men vad är det som händer, och varför. Så, Ryssland har byggt upp militär, och skickat trupper, till områden nära Ukrainas gränser dom senaste månaderna. Och det är såklart ett stort hot mot Ukraina.

Så, ah.. Man kan säga att Ryssland hotar Ukraina med militär. Putin säger att man inte planerar att invadera. Men man kan såklart inte tro så mycket på vad Putin säger. Det är ganska tydligt att det är ett stort hot mot Ukraina.

Och, ja, så, Kreml.. Okej, jag vill gärna separera Ryssland från Putin och Kreml, för att, jag menar, det är inte så många ryssar, tror jag, som vill invadera Ukraina. Men det är stor skillnad på det ryska folket och Putin och Kreml. Så jag vill gärna skilja på det, separera det.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *