SSP #157 – Anknytningsteori (Attachment theory)

  • by

Jag vet inget ämne som är så hjälpsamt att lära sig om när det kommer till relationer, som anknytningsteori. Jag tycker också att det är en av de mest intressanta teorierna inom psykologi.

Det hjälper t.ex. folk att förstå varför de kanske har svårt att hitta en partner, eller varför samma problem ofta uppstår (emerge) i ens relationer.

Så därför ville jag prata om detta idag 🙂

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Hej och välkommen till Simple Swedish Podcast, och idag ska vi prata om nånting som jag tycker är både väldigt väldigt intressant, och väldigt användbart och viktigt. Och det är antknytningsteori, och på engelska heter det här attachment theory. Så man pratar om olika relationsmodeller, relationsmönster – attachment types. Okej. Anknytningstyper.

Så, ja, först ska jag bara prata om Patreon. Jag har ett patreonprogram där du får transkript till alla avsnitt. Du kan gå till min hemsida – www.swedishlinguist.com – där kan du hitta länk till min Patreon, och också då stödja det här projektet och den här podden. Och några som har gjort det, det är Andrija, Filipa, Kristina, Carole och Kateryna. Tack till er för att ni stödjer den här podden!

Ja! Okej, anknytningsteori. Så först några frågor till dig. Så, är det svårt för dig att träffa rätt person för en relation? Är du ofta rädd att den andra personen inte älskar dig? Eller är du rädd att den andra personen ska lämna dig? Du kanske alltid är orolig när ni inte är tillsammans, du kanske ringer tio gånger för att liksom kolla vad den personen ska göra. Det kanske alltid är du som tar initiativ till närhet.

Eller, det kanske är svårt för dig att komma nära någon. Du kanske är obekväm att komma nära någon. Du kanske är rädd för närhet? Det kanske är svårt för dig att öppna upp dig för någon. Det kanske är svårt för dig att bli kär? Du kanske känner att andra människor behöver för mycket närhet, och det skapar problem i relationer. Känner du att du ofta hamnar i samma typ av problem igen och igen och igen i dina relationer?

Så jag tror att dom flesta kan känna igen sig i nåt av dom hära exemplen. Och det är det här som anknytningsteorin handlar om. Det handlar om hur vi knyter an till andra människor, alltså hur vi skapar relationer med andra människor. Olika mönster och modeller för relationer.

....för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *