SSP #169 – Ordet “får”

Det här ordet är jobbigt för många! Efter det här avsnittet hoppas jag att du förstår det bättre 🙂

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Far, får får får? Nej, får får inte får. Får får lamm!

Har du hört den här nån gång? Vet du vad det betyder? Ja, kanske, kanske inte. Men i slutet av det här avsnittet så kommer du definitivt att förstå vad det här betyder. För idag ska vi prata om ordet “får”.

Men först bara tacka några nya patrons, det är Kitty, Lisa, Rhet och Roja. Tack tack till er för att ni stödjer podden. Om någon annan vill stödja podden och få transkript till alla avsnitt, gå till min hemsida – www.swedishlinguist.com. Eller gå direkt till min Patreon, det är www.patreon.com/swedishlinguist.

Okej, så det här ordet – “får” – det har många betydelser. Så dels har vi djuret “får”. Djuret “får”, det är djuret som säger “bäää”. Och det här djurets ungar - alltså, en unge är ett barn till ett djur. Så det här djurets ungar kallas för lamm. Så jag tror att du förstår vad ett får är.

Och så har vi ett annat ord – “få” – som är motsats till många. Så om det inte är många, då är det få. Så till exempel, det bor många människor i Tokyo, men det bor få människor i Norrland. Så “få” betyder alltså en väldigt liten mängd. “Väldigt få människor” till exempel. Så..men det som är svårt med det här är verbet “att få”, eller verbet “får”.

  • Att - får - fick - har fått.

Så vi ska gå igenom dom olika betydelserna av det här ordet.

....för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *