SSP #171 – Vad betyder det att prata flytande?

  • by

Vad betyder det egentligen att prata ett språk flytande? Det är inte helt tydligt för dom flesta! I det här avsnittet ska jag försöka bringa klarhet i detta 🙂

Länk till Language Lock-in – klicka här – och klicka på “join the free training” för att registrera dig för webinariet! (Webinariet är den 22:a februari!)

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Hallå där, välkommen till Simple Swedish Podcast. Ah, jag är lite sjuk, igen. Jag var sjuk nästan hela december, och nu har jag varit sjuk i, ah, typ fyra dagar. Hoppas att det inte kommer vara 3-4 veckor igen, men, ah.

Och det är tråkigt att vara sjuk, för att man så lite energi. Och jag har liksom ont i halsen också, så att jag pratar inte lika bra, märker jag, så att, ja. Jag hoppas att det här blir ett bra poddavsnitt ändå!

Så ja, idag ska vi prata om vad det betyder att prata flytande. Väldigt intressant ämne. Först ska jag tacka några nya patrons. Det är Anna, Carina, Luciano, Tamerlane, Raquel, Matt, Petya och Trish. Tack tack till er för att ni stödjer den här podden. Alla som stödjer podden får då transkript till alla avsnitt. Ja, länk i beskrivningen.

Så vad betyder det då att prata flytande? Är det att du säger allting grammatiskt rätt hela tiden? Är det att du har en C2-nivå i språket? Är det att du pratar utan brytning? “Brytning” är alltså en utländsk accent. Så är det att du pratar utan brytning? Är det att du kan ett visst antal ord? Är det att du pratar som en modersmålstalare?

För folk tänker ofta på det här med att prata flytande som nånting som är liksom perfekt, eller att man pratar lika bra som en modersmålstalare. Men så tänker verkligen inte jag, och om du frågar människor som, ja, jobbar mycket med språk, som lär sig språk som hobby eller liknande. Det här är inte deras definition, och det här är inte min definition.

Så, att prata flytande, det skulle jag säga är att du kan kommunicera effektivt om dom flesta ämnen, med dom flesta personer, i dom flesta situationer. Alltså att du och jag kan prata, vi kan kommunicera effektivt, konversationen flödar, alltså, flyter, flödar. Och vi kan uttrycka oss utan problem, vi förstår varandra utan problem, och så vidare.

....för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *