SSP #185 – Skeppet Vasa

  • by

Har du varit på Vasamuseet i Stockholm? 

Vasaskeppet var en symbol för svensk militär makt. Att skeppet sjönk var ett hårt slag mot Sverige och landets ambitioner. I det här avsnittet pratar jag om den här intressanta biten av svensk historia!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Hej där kära lyssnare! Välkommen ska du vara till Simple Swedish Podcast. Och idag har vi en liten historielektion. Så jag ska prata om en händelse i svensk historia, en ganska stor händelse. Och det är nämligen förlisningen av regalskeppet Vasa! Alltså skeppet Vasa som sjönk.

Ja, att sjunka, det betyder helt enkelt att nånting som är..att nånting åker ner i vattnet, och sjunker ner i vattnet – att sjunka. Så skeppet Vasa som sjönk.

Ja, och Vasaskeppet – Regalskeppet Vasa – det var ett svenskt krigsfartyg som byggdes på 1600-talet (sextonhundra-talet), alltså för ungefär 400 (fyra hundra) år sen.

Och ett skepp, ah, det är en båt, oftast en stor båt. Och ett fartyg, det är också en båt. Tekniskt sett så är det vad som helst..vilket fordon som helst som är på vattnet, men oftast så menar man en stor båt när man säger “ett fartyg”. Så ett skepp och ett fartyg är ungefär samma sak. I vardagsspråk i alla fall.

Så det var ett krigsfartyg, alltså ett militärt fartyg, ett fartyg som man använder för krig. Och det är väldigt känt för att det sjönk på sin jungfruresa. En jungfruresa, det är den första resan som ett skepp gör. Och det var 1628 (sexton-hundra-tjugo-åtta).

....för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *