SSP #46 och #47 – Gäst – Från Syrien till Sverige!

  • by

Tjenare! Här kommer ett avsnitt i två delar där jag pratar med Mohammed om hans resa från Syrien till Sverige. Vi pratar både om hur det var att växa upp i Syrien, hur han började jobba redan som barn, för att sedan fly när kriget började, och via Turkiet och Tyskland komma till Sverige. Nu har han bott i Sverige i fyra år, och han delar även med sig om tips på hur man kommer in i det svenska samhället!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Tänk på att transkriptet är skrivet i talspråksstil och att min gäst inte har svenska som modersmål)

Okej, då kan vi börja, jag.. Vi har inte förberett nånting här, men jag sitter här med Mohammed

Ja

Och kan du bara berätta lite vem du är?

Ah jag är Mohammed, jag kommer från Syrien, jag är 18 år gammal.

Och varför känner vi varandra?

För att jag är ensamkommande. Jag har bott hos din mamma, Evy, och Olle.

Mm, exakt. Okej så när kom du till Sverige?

2016, augusti.

Så det är fyra år sen då, ah.

Ja det är det.

Så jag tänkte vi kan prata lite om din..hur du kom till Sverige och också vad..liksom..dina upplevelser och vad som är svårt och utmanande med att komma till Sverige och kanske vad som är bra med att komma till Sverige, och olika saker. Men kan du bara börja berätta lite kort om, liksom, innan du åkte, innan du lämnade Syrien, vad gjorde du då?

Alltså jag åkte till Turkiet, jag bodde lite där, och sen, man åker.. Alltså jag åkte till Grekland, alltså man ska åka till många länder tills man kommer till Sverige, alltså man åker inte sådär lätt. Man ska gå jätte..ah, alltså flera mil, sånthära, alltså man åker inte bara tåg och sånthära. Alltså ah, man.. Det är jättemånga som är på vägen, jag var inte ensam. Sen, man åker i en, vad heter det..

En båt eller..

Ah en båt som alltså..

Men du åkte först..du var först.. Hur gammal var du när du lämnade Syrien?

14, 13 nåt sånt.

Och då åkte ni först till Turkiet.

Först till Turkiet, sen till Grekland. Och sen, det är.. alltså till jättemånga länder. Jag hängde med min storebror, Abdullah. Ah och jag bodde i Tyskland innan jag kom hit, också. Ah det är tio månader, nåt sånt. Jag gick också till skolan där.

Kan du någon tyska?

Ich liebe dich, haha

Haha, ja juste. Men varför kom du till Sverige?

Alltså för att.. Alltså jag kom från krig, alltså jag åkte från Syrien bara för att det är krig där, jag vill inte bli soldat, alltså jag vill inte döda nån människa. Så därför, jag ville komma ut från Syrien, alltså att komma till Sverige är bättre än att vara i Turkiet. För där, alltså, man får inte ha nån försörjningsstöd, alltså, vilket man får här i Sverige. Sen, jag har tänkt, alltså jag vill plugga, jag vill göra nåt för mig. Alltså, det är lättast att komma till Sverige, det är lättast att göra det här. Det är inte alls lätt i Turkiet eller i dom där länderna, för man får inte alls hjälp. Och för mig som, alltså, ett barn, jag har jobbat där, väldigt hårt, alltså, typ 16 timmar varje dag, bara för att få mat.

I Syrien?

I Turkiet. Jag har jobbat också i Syrien. Jag har också, i Syrien, jobbat 14 timmar, tolv timmar som minst.

När du var 13 år?

Nej inte när..jag har börjat när jag var åtta år.

Åtta år?

Ah, sju-åtta. Ah jag har jobbat, alltså som minst varje dag tolv timmar, det finns inte, alltså, nån helg, inte nån dag.

Alltså varje dag i veckan?

Alltså även när jag är sjuk, jag var ute och jobbade.

Aha, vad jobbade du med?

Alltså jag har jobbat jättemånga olika jobb. Jag har jobbat i en supermarket. Säljer cigg.. alltså, mat, grönsaker, allt det här, typ som, Willys, man kan säga, men en liten. Och där lärde jag mig läsa och skriva, alltså, när jag var i skolan, jag har inte lärt mig nånting så jag släppte skolan för att jobba. Det har jag lärt mig, alltså.. För det är många som kommer, tar mat, dom har inte pengar att betala direkt. Så jag måste skriva deras namn, sånthära. Då har jag börjat lära mig, alltså, skriva namn.

Aha så dom kom till butiken för att köpa grejer, men dom hade inga pengar?

Dom får pengar, alltså, dom får deras lön om en vecka, säger vi. Så kommer dom betala.

Så du var tvungen att, liksom, hålla reda på deras..

Ah det var jättemånga alltså, så jag var tvungen, alltså, i början när har börjat..anteckna nånting alltså. Inte direkt, alltså, jag kunde inte skriva direkt, deras namn. Men jag lärde mig lite, lite så, jag blev jättebra på arabiska. Nu när jag har läst här, alltså, i Sverige, arabiska, jag fick B som betyg.

Vad är systemet, är.. A är högst, lägst är..?

E. B, alltså, det är E, D, sen C, sen B. Sen A. Jag var väldigt nära på att få A, fast det blev inte..

Och så.. Och hur gammal var du när kriget började då?

...för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *