SSP #60 – Utfyllnadsord

  • by

Hej! Något som ofta gör det svårt att förstå när folk pratar är att de använder utfyllnadsord. De här orden finns oftast inte i läroböcker, och man lär sig dem oftast inte i kurser. Det är dock väldigt vanliga ord som man måste förstå när man pratar med folk, och därför har jag gjort det här avsnittet, där jag tar upp flera av de vanligaste utfyllnadsorden och ger exempel på hur de används. Hoppas det är hjälpsamt!

Become a Patron!

Transkript

I det här transkriptet har jag markerat alla utfyllnadsord med fet stil. Tänk också på att det är i talspråksstil och att vissa stavningar är informella.

Hej hej och välkommen till Simple Swedish Podcast. Ja, hoppas ni har det bra ute i höstmörkret. Jag sitter här och följer det amerikanska presidentvalet. Det är ju väldigt tajt mellat kandidaterna. Jag antar att det redan är avgjort när ni lyssnar på det här avsnittet, men ja, just nu är det ganska spännande. Så ja, idag ska jag prata om utfyllnadsord, alltså ord som inte betyder så mycket men som man använder i tal, när man pratar, filler words.

Och först ska jag bara göra en liten shoutout till fem stycken nya patrons, Dovamster, Jesus Bolio, Ines, Suz, och Austė Eidėjienė. Jag uttalade era namn på svenska nu, jag hoppas att det var okej med er. Tusen tack till er för att ni stödjer den här podden. Och om ni andra som lyssnar, om det finns nån annan som vill stödja det här projektet kan ni gå in på min hemsida, swedishlinguist.com, klicka på länken till Patreon, och ni får då transkript till alla avsnitt och många andra saker. Inte många andra saker kanske men några andra saker också.

, i alla fall, nu sa jag prata om utfyllnadsord. Och det är alltså korta ord som används i tal, som inte betyder så mycket, men det är viktigt att känna igen dom här orden när man pratar med människor för att, ja, folk använder oftast en hel del utfyllnads ord när dom pratar, och det kan ibland vara svårt att lära sig eftersom dom oftast inte finns i skrift. Det är inte viktigt att kunna använda dom här orden, dom betyder oftast inte så mycket. Man använder dom när man tänker eller för att ge nyans på olika saker.

Oftast använder unga människor utfyllnadsord mer. Och ibland tycker människor att det är lite fult att använda utfyllnadsord. I alla fall om man använder dom mycket. Men alla använder utfyllnadsord, och ja.. det här är inte ord ni ska försöka använda. Det här är ord som är bäst att man förstår, och efter ett tag brukar dom komma naturligt. För om man försöker använda dom på rätt sätt utan att ha en känsla för det låter det nog lite konstigt. Men ja, förhoppningsvis kommer ni att förstå talad svenska lite bättre efter detta.

..om du är intresserad av att läsa hela transkriptet, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *