SSP #62 – Bus man gör som barn

  • by

Hej! I det här avsnittet pratar jag om bus man gör som barn. Jag har själv inte varit jättebusig, men det finns ett par saker jag kan berätta om. Vilka bus gjorde ni som barn? Ett bus kan översättas ungefär till “mischievous act”. Alla avsnitt finns också på Spotify, iTunes, och PodBean-appen. Om du vill stödja mig på Patreon, klicka på länken här under! 🙂

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Det här är transkriberat talspråk, och innehåller informella strukturer och stavningar!)

Hallå eller! Välkommen till Simple Swedish Podcast! Ja, idag så ska jag spela in ett ganska improviserat avsnitt, men jag har i alla fall ett ämne idag att prata om, och jag tänkte prata om bus och hyss man gör som barn. Och ett bus, eller ett hyss, det är nånting man gör som kanske är lite jobbigt för andra människor, men som man själv tycker är roligt. Och det är oftast ganska lekfullt, man säger..alltså ett bus brukar man mena på ett lekfullt sätt, så att det brukar inte vara så allvarligt. Och, ja, det kan vara till exempel att kasta snöbollar på någons ruta, alltså fönster, eller att plinga på någons dörr och sen springa iväg och gömma sig.

Men ja, först så vill jag bara tacka några nya patrons! Och det är Berk Gedik, Pearl Robertsdotter, Laura, Julia Franco, och Niels Hoenders, och också..å! Gabby också. Jättejättestort tack till er att ni vill stödja det här projektet, om nån annan också vill stödja den här podden så gå in på min hemsida swedishlinguist.com och klicka på länken till Patreon.

Ja, så jag var faktiskt inte jättebusig som barn. Och busig är man om man gör bus. Det finns också ett verb, att busa. Men ja, jag kommer ihåg till exempel när jag gick i ettan eller tvåan, typ, trean kanske, när man var kanske, ah, åtta-nio-tio, eller ja, jag kommer inte ihåg exakt hur gammal man var. Men det var..måste ha vart på låg- eller mellanstadiet, alltså när man är typ åtta-nio-tio-elva år. Då hände det att killarna sprang in i tjejernas omklädningsrum efter gympan.

Alltså, gympa, det är, på skolan då, när man har fysisk aktivitet, så liksom, gympalektionerna. Ah, och efter gympalektionerna, då duschar man, och det gör man i, alltså, i omklädningsrummet så byter man om, att byta om, alltså man byter kläder, och man duschar och det hände att killarna liksom sprang in till tjejernas omklädningsrum. Och det är ju ganska busigt, men jag vågade inte göra det, och ja, men..

Man busade ju ganska mycket när man var liten, jag busade kanske lite mindre än många andra. Men till exempel kommer jag ihåg att vi.. En gång så gick vi upp på en kulle, alltså en liten höjd, på vintern, och så.. Eller vi var tvungna att gå upp för en kulle och sen gick vi ner för en slänt, alltså vi gick ner för en backe, så vi stod precis vid vägen. Och så kastade vi snöbollar på bilar, och ja, det var ju jättekul tills en bil stannade, och då blev vi jätterädda, och vi, ah.. Så bilen stannade och en person kom ut, och vi ba försökte springa upp för den här slänten, den här backen, och det var ju snö, så det var inte så lätt att springa upp, så att vi hade riktig panik där, men vi lyckades ta oss upp för backen och springa därifrån.

…för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

Image by Jill Wellington from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *