Willy

  • by

Jag gick Strong Swedish kursen eftersom den lovade självständighet inom språkinlärning och jag såg detta som ett jätteviktigt steg på vägen till att använda svenska i min vardag här i Sverige. Poängen med kursen är att man måste göra språket till en del av sitt liv och bara göra på svenska de sakerna man redan gör på sitt modersmål. Man kommer aldrig att kunna använda svenska på ett naturligt sätt om man inte gör det.

Det kräver en väldigt hög tid satsning, vad måste vara tydligt när man bestämma sig för att lära sig ett utländskt språk till en avancerad nivå. Strong Swedish gör det uppenbart och ligger mycket fokus på inlärningsmetod, vad jag verkligen gillade. Övningar i grammatik är begränsad till det absolut nödvändiga och man uppmuntras till att lära sig språkregler på ett naturligt sätt. Att gå kursen är då aldrig jobbigt.

Kursen hjälpte mig mest inom att ta det lugnt när folk byter till engelska. Det är en normal del av språkinlärning och man kan märka upp sitt framsteg inom att ha koll på hur ofta svensk folk byter till engelska. Antalet kan bara gå ner! Lektioner i språkmelodi har också varit jätte hjälpsamt. De bidrog till att jag kunde förstå grundet bakom svenskt uttal och sen hitta mönstrar i talspråket.

Jag skulle rekommendera kursen till inlärande i svenska som bor i Sverige och vill kunna delta i samhället. Även om ganska mycket folk i Sverige pratar ju jättebra engelska och byter gärna till det här språket kände jag att alla som fick reda på att jag har lärt mig svenska till en ganska bra nivå var glad att köra ett samtal med mig på svenska och det gjorde kontakt kanske lite enklare. Det finns då faktiskt mycket folk i Sverige som inte pratar så bra engelska (till en stor del invandrare och äldre folk) och det är bra att kunna ha samtal även med dem, till exempel när man sätter i taxi eller när man går i vissa affärer (kemtvätt, grill etc).

Fast jag skulle inte rekommendera kursen om man inte bor i Sverige. Det tar helt enkelt för mycket tid, man måste helt enkelt lägga upp för mycket för att nå en avancerad nivå och behålla den. Jag kan inte föreställa mig något läge där detta inte innebär köra del av sin vardag på svenska… och det är svårt om man inte bor i Sverige.

Willy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *