Easy Article: Grammar: Conditional

I have written a made-up story and included lots of practice of both the conditional tenses. I have also included the past tense of ‘ska’, since it is the same word in Swedish. Don’t forget to also listen to the audio! It can be found at the bottom, or in the Simple Swedish Podcast on Spotify and iTunes:)


Rött: ‘ska’ i dåtid | ‘ska’ in past tense, i.e. “was going to”

Grönt: konditionalis i presens | conditional in present tense i.e. “if I were rich I’d buy a house”

Blått: konditionalis i dåtid | conditional in past tense i.e. “if I had done A, B would have happened”


Igår frågade Erik mig om jag kunde hjälpa honom med att flytta. Han har inte betalat hyran i tid och får inte ha kvar sin lägenhet. Han är en idiot. Om han inte hade köpt en ny bil skulle han ha haft pengar kvar till hyran. Och om han inte hade krockat med sin gamla bil skulle han inte ha behövt köpa en ny. Och om han inte hade glömt dejten med sin fiickvän, då skulle han inte ha behövt skynda sig så mycket. De skulle fira ett år som par. Erik hade glömt det. Han satt och spelade WoW och skulle precis göra en viktig raid. Då insåg han att det var idag de skulle fira ett år tillsammans. Och han hade fem minuter att ta sig till restaurangen.

Han hade redan gjort liknande misstag förut. Om han missade den här dejten skulle det kanske bli slutet för förhållandet. Det ville han inte. Så han satte sig i bilen och började köra så fort han kunde. Han kom inte långt. Han skulle precis köra ut ur garaget då han krockade med en annan bil. Det var ingen allvarlig krock, men han missade dejten och deras gemensamma bil var nu krockad. Hans flickvän flyttade ut och han behövde betala dubbelt så mycket i hyra och dessutom köpa en ny bil.

Jag tycker synd om Erik, men han får skylla sig själv. Om han hade tänkt mer på sitt förhållande än på dataspel skulle han inte ha krockat. Och om han spenderade mer tid på att leta efter jobb än på att spela WoW skulle han säkert ha ett jobb nu. Och då skulle han också kunna köpa en ny bil utan att behöva flytta.

Jag gick till gymmet idag. Jag skulle träna armar, men det gick inte. Om jag inte hade hjälpt Erik med att flytta igår skulle jag inte vara så trött i armarna idag. Han har ett väldigt tungt piano, och det var svårt att flytta. Han har aldrig ens använt det. Jag skulle spela på det varje dag om det var mitt. Och om jag var arbetslös skulle jag spendera mycket tid på att leta efter jobb. Och om jag hade ett förhållande skulle jag prioritera det framför dataspel. Vad skulle du göra?

Ordlista:

6 thoughts on “Easy Article: Grammar: Conditional”

 1. Hej!
  Tack för det grymma projektet du gör!
  Jag har en fråga angående meningen i den sista paragrafen av den dramatiska påhittade berättelsen: “om jag inte hade hjäpt Erik med att flytta igår skulle jag inte vara så trött i armarna idag”. Min fråga är: varför du skrivit “skulle jag inte vara så trött…” istället för “skulle jag inte ha varit så trött…”?!
  Tacksam för hjälpen i förväg!
  Hälsningar
  Ranim

  1. Hej!

   Båda fungerar bra! Jag använde “skulle vara” för att vi pratar om hur mina armar är just nu. “Skulle ha varit” är i dåtid, till exempel:

   “Om jag inte hade hjälpt Erik dagen innan skulle jag inte ha varit så trött igår när jag var på gymmet”.

   Dock är det vanligt att man använder den formen även i nutid:

   “Om jag inte hade hjälpt Erik igår skulle jag inte ha varit så trött i armarna nu”.

   Så i nutid fungerar båda. I dåtid måste man använda “skulle ha varit”.

   I vardagligt tal kan man också höra:
   “Om jag inte hade hjälpt Erik igår hade jag inte varit så trött idag”

   Det funkar också även i dåtid:
   “Om jag inte hade hjälpt Erik dagen innan hade jag inte varit så trött igår på gymmet”

   1. Jag är väldigt tacksam för den kristalklara förklaringen och ser fram emot de avancerade kurser som snart är tillgängliga!

 2. Hello,

  Thank you so much for this content! I just started learning Swedish via Duolingo over 2 months ago. I practice about 20 minutes a day so it’s slow going. I’m trying to incorporate different kinds of exposure such as yours. I listen to your podcasts hoping that I’m absorbing through osmosis, at the very least, word flow and pronunciation. Jonna Jinton inspired me!

  Much appreciation,
  Ashley

  1. Hej Ashley! Jag är glad att du gillar materialet! Ett tips som är väldigt viktigt när man börjar lära sig svenska är att lyssna mycket, och träna på uttal, inklusive betoning. Betoning (stress) är väldigt viktigt i svenska. Vi betonar vissa ord mycket, och andra ord nästan ingenting. Lyssna mycket på hur svenska talas! Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *