Easy article – Midsummer

Midsommar är en stor fest och en av de viktigaste svenska traditionerna. Det är (förhoppningsvis) varmt och nätterna är långa och ljusa. Denna tradition har funnits länge, men den har inte alltid sett likadan ut. Ingen vet när och hur man började fira midsommar.

Många tror att midsommarstången och dansen runt den har sitt ursprung i ritualer för fruktbarhet och att själva stången från början är en fallossymbol. Det finns inte mycket bevis för det, men det är ändå troligt att man ville fira årets längsta dag, och att det hade med fruktbarhet att göra.

Midsommarstången kom antagligen till Sverige från Tyskland under medeltiden. Där använde man den för att fira första maj. Därför kallas den också för majstång.

Om man jämför hur vi firade förr i tiden och idag, så finns det många skillnader men också många likheter. Det var en stor fest både då och nu och man åt mycket mat som var speciell för midsommarfirandet. Idag är den viktigaste maten sill, potatis och jordgubbar med grädde, och man dricker öl och snaps. Denna traditionen har vi haft sedan 1900-talet.

Både nu och då dansade man runt midsommarstången, även om danserna har förändrats. Idag är den mest kända dansen “små grodorna”. Den dansade folk första gången år 1922. Förr var det vanligt att ha eldar, något som nu är vanligare i Danmark och Norge.

Något annat som är en gammal tradition är att göra kransar. Förr valde man ett par, som fick kransar och dansade tillsammans. Flickorna kunde också göra kransar till pojkarna, ett tecken på att de är tillsammans. Idag är det vanligt att tjejer gör sina egna midsommarkransar.

Midsommarnatten var associerad med kärlek och erotik, och man dansade tills solen gick upp. Kyrkan gillade inte detta och försökte ibland att förändra traditionerna, men man lyckades aldrig helt.

Folk har också alltid trott att magi och naturkrafter är extra starka under midsommarnatten. En vanlig tradition som finns kvar än idag är att lägga sju olika sorters blommor under kudden – då kommer du att drömma om den du ska gifta dig med! Det är viktigt att vara tyst när du plockar blommorna – annars fungerar inte magin.

En annan metod som inte är så vanlig idag, var att äta något väldigt salt, och sedan gå och lägga sig och sova utan att dricka. Den man ska gifta sig med kommer då att erbjuda något att dricka i drömmen.

Midsommar är en speciell tradition för svenskarna, kanske eftersom kyrkan aldrig lyckades göra den kristen, och kopplingarna med gamla traditioner och myter finns kvar än idag.


Frågor:

  1. Varifrån kommer troligtvis midsommarstången?
  2. När började man dansa “små grodorna”?
  3. Varför ville kyrkan förändra midsommartraditionerna?
  4. Hur många blommor ska man lägga under kudden om man vill drömma om sin framtida man/fru?
  5. Vad är några exempel på mat och dryck på midsommar?

Källa: https://popularhistoria.se/vardagsliv/traditioner/den-svenska-midsommartraditionen

4 thoughts on “Easy article – Midsummer”

  1. Pingback: Simple Swedish Podcast #4 – Article – Midsummer

  2. Jag gillar mycket din podd och artiklar som den här. Äntligen känner jag tillräckligt bekväm med att lyssna på uttalad svenska för att använda podden som källa av comprensible input. Jag ser verkligen fram emot äta upp alla avsnitt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *