I wrote a short text about something that very often generates misunderstandings between men and women (or, ‘people with male and female essence’, but I say ‘men and women’ for the sake of simplicity). Don’t forget to also listen to the audio:)

Jag är i ett förhållande nu, sen åtta månader. Innan det var jag var singel i 12 år. Jag har redan lärt mig mycket. Jag vill dela lite tankar om något som verkar hända i de flesta förhållanden.

Jag vill prata om situationer där män och kvinnor inte förstår varandra. När man har ett förhållande blir det ofta missförstånd. Ibland kan man börja argumentera och bråka. Och bara som en disclaimer, jag kommer generalisera för både män och kvinnor för att göra det enkelt, och jag kommer prata utifrån perspektivet som man.

Vi tar ett exempel. Säg att du är ute med dina kompisar, och din tjej är inte med. Du skickar en bild till henne, eller du kanske delar en bild på sociala medier. Hon ser att du är ute och har kul med dina vänner. Senare när ni pratar är hon sur. Du förstår inte varför. När du frågar henne säger hon att allt är bra. Du säger “men jag ser ju att du är sur”. Hon blir ännu mer sur och säger “du kan väl gå och träffa dina vänner då, som inte är sura..”. Du blir frustrerad och förstår inte varför hon säger så. Ni börjar bråka.

Varför säger hon inte bara vad som är fel? Det här är bara ett exempel. Men det brukar följa ett mönster. Du märker att något är fel. Du vet inte vad som är fel. Men hon vill inte säga vad som är fel. Eller ännu värre, hon säger något helt annat, och du blir ännu mer förvirrad.

Grejen är att hon vill att du ska veta vad som är fel. Hon vill inte förklara. Och det finns en anledning till det.

Män är ofta mer logiska än kvinnor. Om något är fel, då försöker vi lösa det. Så när någon inte vill berätta vad som är fel, då förstår vi inte varför.

Det är ofta annorlunda för kvinnor.

För kvinnor är det extremt viktigt att hon känner sig uppskattad och trygg i ett förhållande. Hon behöver känna att du förstår henne. Om hon inte känner att du förstår henne, då känner hon sig inte trygg. Hon kan inte lita på dig.

Så hur kan hon veta att du förstår henne? Hur kan hon lita på dig? Om hon alltid berättar klart och tydligt för dig vad som är fel, hur kan hon då veta att du förstår henne? Det är därför hon inte alltid vill vara tydlig. Hon vill KÄNNA att du vet vad hon behöver. Hon vill KÄNNA att du förstår henne.

Det är inte viktigt vad du gör med dina vänner, vad du gör på jobbet, eller med din familj. Det är viktigt att hon kan lita på dig och att du förstår henne. Så i stället för att försöka förklara saker, i stället för att fråga ut henne, visa kärlek, visa att du förstår henne, visa att du känner henne, visa att du bryr dig. Så ofta du kan. Oftast är det bara det som behövs.