Jag såg Aladdin många gånger som barn och det var en av mina favoritfilmer (efter Lejonkungen förstås). Dels på grund av själva storyn, men jag tycker också mycket om musiken. På svenska är det Peter Jöback som gör Aladdins röst och han är en känd sångare med en väldigt bra och kraftfull röst.

Jag såg den nya Aladdin när jag var i Barcelona i somras tillsammans med några vänner. Jag hade sett trailern och jag tyckte den var bra, bättre än jag förväntade mig.

Aladdin handlar om en ung, fattig man som bor i staden Agraba tillsammans med sin apa, Abo. En dag träffar han prinsessan Jasmin. Hon har lämnat palatset, men man kan inte se att hon är prinsessa eftersom hon är utklädd till en vanlig människa. Aladdin blir förälskad i henne direkt. Först räddar han henne från några vakter, och sen tar han henne hem till sig. Där berättar hon att hon bor i det kungliga palatset och måste gå tillbaka.

Will Smith on Mena Massoud som Anden och Aladdin

Aladdin vill träffa henne igen, men vet inte hur. Lösningen kommer när han träffar Jafar, en ond magiker som vill bli sultan. För att kunna bli sultan behöver han en magisk lampa. Han lurar Aladdin att hämta lampan åt honom, men det blir inte som han har planerat. Aladdins apa Abo tar lampan ifrån Jafar och ger den till Aladdin. På det sättet får Aladdin träffa anden, och anden ger honom tre önskningar. För att kunna träffa Jasmin måste Aladdin vara prins. Därför använder han en av önskningarna för att förvandla sig till prins. Nu är han redo att träffa Jasmin igen.

Jag hade ganska höga förväntningar på filmen, eftersom den tecknade versionen var en av mina favoritfilmer, och trailern var också bra. Jag blev inte besviken. Både jag och min vän tyckte att hela filmen var jättebra.

Naomi Scott som Jasmin

De flesta karaktärer ser väldigt lika ut originalen i den tecknade versionen. Alla utom Jafar. Aladdin är perfekt. Jasmin också, otroligt vacker, stark och en riktigt bra röst. Min favorit är dock Will Smith som anden. Helt perfekt som huvudkällan till humor i filmen. Den enda karaktären som inte är så bra är Jafar. Jag hade velat ha lite mer mörker från honom. Låtarna är till stor del som i originalet, med en ny låt som heter “Speechless”, som jag tyckte var kraftfull och bra. En av mina favoritscener är när Prins Ali anländer i Agraba. Den låten är underbar och dom har verkligen lyckats att göra den scenen till en explosion av dans, färger och musik! Jag älskar också känslan i filmen och det visuella, det känns fortfarande som en saga, trots att den inte är tecknad. Jag lämnade bion väldigt bra humör 🙂

Ordlista: