SSP #58 – Halloween i Sverige (Artikel)

Tjenare! Hoppas ni har det bra i höstmörkret! Jag tänkte det skulle passa bra att ha ett avsnitt om halloween, och jag skrev en artikel den här gången. Jag tar upp både lite historia, och hur vi firar halloween i Sverige. Om du vill läsa hela artikeln kan du bli patron, följ länken här under 🙂 Alla avsnitt finns som vanligt gratis på Spotify, iTunes, och PodBean-appen. Hur firar ni halloween i ditt land?

Become a Patron!

Halloween i Sverige

Historien om Halloween börjar på Irland och i Skottland, med en gammal keltisk hednisk högtid som heter Samhain ("sauin"). Den här traditionen fanns innan kristendomen, och den markerar början på den mörkare halvan av året. Den inträffar alltså mitt emellan den ljusaste och den mörkaste dagen på året. Samhain var en spirituell högtid, och man trodde att andar då lättare kunde komma över till vår värld. Man trodde också att de dödas själar kom tillbaka och besökte sina gamla hem. Redan då fanns också traditionen att klä ut sig och gå från dörr till dörr, men på den tiden bad man om mat, och inte godis.

För ungefär 1300 år sedan, på 700-talet, då började de kristna fira en annan högtid vid exakt samma tidpunkt. Den högtiden heter Alla Helgons Dag. Den dagen firades egentligen i maj från början, men påven Gregorius III (Gregorius den tredje) bestämde att dagen skulle flyttas till den första november. Varför gjorde han det? De kristna ville att folk skulle sluta med hedniska traditioner, och det är lättare att få någon att sluta med något, om man börjar med något annat. Så antagligen flyttade påven Alla Helgons Dag till 1:a (första) november för att göra människorna mer kristna. På engelska heter Alla Helgons Dag "All Hallow's Day". Kvällen innan, alltså den 31:a oktober, heter "All Hallow's Eve(ning)" på engelska. Det är därifrån namnet "halloween" kommer.

Halloween blev populärt i USA på 1800-talet, när irländska immigranter tog med sig sina traditioner dit. Till Sverige kom halloween mycket senare, och det var inte förrän på 1990-talet det blev populärt här. När halloween kom till Sverige firade vi redan Alla Helgons Dag sedan länge.

…för hela artikeln tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

1 thought on “SSP #58 – Halloween i Sverige (Artikel)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *