Introduktion
Första veckan (V1)
Andra veckan
Tredje (3:e) veckan
Fjärde (4:e) veckan
Femte (5:e) veckan
Sjätte (6:e) veckan
Sjunde (7:e) veckan
Åttonde (8:e) veckan
Nionde (9:e) veckan

1.2 Att sätta mål för språkstudier

Studera först orden här under, och läs sedan artikeln! Lyssna gärna samtidigt!

När du sätter mål kommunicerar du med ditt undermedvetnaWhen you set goals, you communicate with your subconscious
Det är viktigt om man vill uppnå någotIt’s important if you want to achieve something
Att ha bra självförtroende betyder att du litar på dig självTo have good self-confidence means that you trust yourself
Man måste kunna mäta ett målYou have to be able to measure a goal
Tänk på situationer som du skulle vilja klara avThink of situations you would like to be able to handle
Var noga med att sätta en rimlig tidsgränsTake care to set a reasonable time limit
Ge dig själv en belöning om du uppnår målet, eller ett straff om du inte gör det.Give yourself a reward if you achieve your goal, or a punishment if you don’t
Annars saboterar du för dig själv och förlorar självförtroende i ställetOtherwise you sabotage for yourself and lose confidence instead

När man vill utvecklas är det viktigt att sätta mål. De flesta människor sätter antingen inga mål alls, eller så sätter de inga riktiga mål. Men när du sätter ett mål kommunicerar du med ditt undermedvetna. Du berättar för dig själv vart du är på väg. Det är viktigt om man vill uppnå något.

Och sedan när du uppnår ett mål, då bevisar du för dig själv att du kan lita på dig själv. Det gör att du får mer självförtroende. Och självförtroende är också väldigt viktigt när man vill uppnå saker. Att ha bra självförtroende betyder att du litar på dig själv. Att du faktiskt kommer att göra det du säger att du ska göra!

Det är dock viktigt att man sätter bra mål, och det är det som den här artikeln handlar om.

1. Mål måste kunna mätas

Här är några exempel på dåliga mål:

 • Prata bättre
 • Lära mig fler ord
 • Bli flytande
 • Förbättra mitt uttal


Varför är de här målen dåliga? Något som är viktigt att tänka på när man sätter ett mål är att man ska kunna mäta det. Man måste veta när man har uppnått det. Du måste kunna säga “okej, nu har jag uppnått det här målet, härligt!”.

Så tänk på situationer som du skulle vilja klara av, men som du inte klarar av än. Då blir det lättare att formulera konkreta mål.

Här är några exempel på bra mål:

 • Ha en 30 minuters konversation med en svensk person bara på svenska.
 • Läsa en bok på svenska utan att behöva översätta ord på varje sida.
 • Lyssna på en svensk podcast och kunna följa med i hela konversationen.


Tänk också på att även för de här målen kan man vara mer specifik. Harry Potter är lättare än Millenniumtrilogin, en intervjupodd är lättare än en podd om historia, och det är lättare att ha en konversation om förra helgen än om politik. Tänk på vad du faktiskt vill kunna göra!

2. Hur och när?

Ett mål utan plan är inget mål, ett mål utan plan är en dröm. För att kunna nå målet är det viktigt att du vet vad du behöver göra, och när. Vilka rutiner och vanor behöver du implementera? Kommer det att kosta pengar? Vad är i så fall min budget? När har jag tid att studera? När vill jag ha uppnått mina mål? Var noga med att sätta en rimlig tidsgräns. För att få extra motivation kan du, om du vill, ge dig själv någon form av belöning om du uppnår målet i tid, eller straff om du inte gör det.

3. Sätt mål du kan nå

Ibland saboterar folk för sig själva genom att sätta mål som är för svåra att nå. Om du är nybörjare, och har studerat svenska i tre veckor, sätt inte målet att kunna delta i konversationer med svenskar om tre månader. Om du har svårt att se på en svensk film med svenska undertexter, sätt då inte målet att kunna titta på svenska filmer utan undertexter om en månad. Fokusera på något du verkligen kan uppnå inom en rimlig tid! Annars saboterar du för dig själv och förlorar självförtroende i stället för att självförtroende!

4. Efter att du har satt dina mål

Här är ett vanligt scenario: Du har satt ett mål som du väldigt gärna vill nå. Du känner dig taggad på att börja. I början gör du det du har sagt att du ska göra. Du känner dig motiverad. Men efter ett tag tappar du motivation. Du tänker mindre på målet. Du känner att det är för svårt, eller att du är för lat, eller att du är för dålig eller odisciplinerad.

Det här är vanligt. Här är några viktiga punkter för att man ska fortsätta:

 • Implementera rutiner och vanor – du kan inte vara beroende av motivation.
 • Läs dina mål varje dag – då har du dem alltid färskt i huvudet.
 • Visualisera dina mål ofta. Försök känna hur det känns att uppnå dem – då blir du mer motiverad varje dag!
 • Följ din utveckling – skriv en journal. Skriv ner vad du gör varje dag. Skriv ner vad du kan göra nu, som du inte kunde förut.

5. Om du når eller inte når målet

När du når ditt mål är det viktigt att du ger dig själv cred för det! Genom att ge dig själv bra känslor när du gör bra saker, programmerar du din hjärna att vilja fortsätta med det! Ja, vi kan programmera om våra egna hjärnor! Det är viktigt att förstå det! Och när vi sätter mål programmerar vi våra hjärnor att gå mot målet. Och när vi uppnår ett mål programmerar vi våra hjärnor att vi kan!

Men om man inte uppnår målet då? Du kommer inte att uppnå alla mål som du sätter för dig själv. Dessutom ändras målen ofta längs vägen. Det är normalt! Det är viktigt att du inte kritiserar dig själv för det! Det är direkt kontraproduktivt. I stället – lär dig av dina misstag, och fortsätt framåt!

Uppgift

 1. Skriv ner ett eller två mål. Det är bäst att inte ha för många mål. Då blir det lättare att fokusera sin energi på dem. Tänk på vilka situationer du skulle vilja klara av, men som du inte klarar än. Var så specifik som möjligt.
 2. Skriv en deadline. Sätt en rimlig deadline.
 3. Skriv ner hur du ska uppnå ditt mål.
  – Vad behöver du göra, konkret?
  – När under dagen? Vilka dagar i veckan?
 4. Om du vill, skriv belöning om du uppnår målet och/eller straff om du inte gör det.

Posta gärna dina mål på discord, eller skriv en kommentar här under 🙂

37 Comments
Collapse Comments
Silvia Ruxandra Plamadeala January 9, 2023 at 15:55

Mina mål

Jag vill utveckla min svenska språk i framtiden och för att göra det ska jag studera för minst en timme varje dag. Jag tänker att förbättra mitt tall och skrivning på svenska.

För att uppnå mina mål ska jag prata svenska med min sambo för 30 minuter varje dag.
Dessutom ska jag läsa mer. Jag tänkte minst en bok på månad.
Det är bra att försätta med den har metoden för de nästa tre månader.

Om jag ska nå mina mål ska jag åka till Italien för en helg men om vill inte göra det kommer jag att prata bara svenska hela tiden utan att använda engelska för en månad.

Jag hoppas att jag ska få mer självförtroende som ska hjälpa mig att uppnå andra mål.

admin (Administrator) January 19, 2023 at 20:12

Hej Silvia!

Det är ganska ambitiösa mål! Det låter jättebra!

Bara tänk på att inte vara för hård mot dig själv om du inte gör det perfekt, oftast går det inte exakt som man planerar! Jag vet att det t ex är svårt att träna på språk med sin partner. Jag hade själv en partner i över två år som var från Tjeckien, men det var väldigt svårt att träna på tjeckiska med henne. Det är viktigt att utvärdera (evaluate) sina mål då och då, och se vad som fungerar, och vad som inte fungerar.

Lycka till! 🙂

– prata svenska med min sambo i* 30 minuter varje dag
– utan att använda engelska i* en månad

Anna Aristova-Danemar January 12, 2023 at 14:25

Ha en 15 minuters konversation med en svensk person bara på svenska i en månad; och
Läsa vad mina barn lärare skriv till mig utan google översättning om en månad

admin (Administrator) January 19, 2023 at 19:59

Hej Anna! Menar du OM en månad också i första meningen? (i en månad = during one month)

Bra mål!

Hej!
De tre texter jag har läst hitills är mycket intressanta och får att tänka efter och polemisera lite (jag har lyssnat på ditt podd över ordet “få”, Frederik, är den här rätta användingen?). Jag tycker om att det finns nya ord i början, det hjälper att fästa de sig i minnet (eller fästa sig de i minnet?).
Jag är kanske inte så bra med mål, och som su säger, framsteg i ett språk kan inte mättas särskilt bra och precis. Jag tycker snarare om den hela precessen, min såkallad språkresa. Och när jag tittar tillbaka, är det kul att uppfatta att jag har blivit mycket bättre. Men jag medger att mål och vissa rutiner kann tvinga en att vara konsekvent – till example jag vill inte förlora min streak på Duolingo och gör det varje dag, fastän jag lär mig då inte så mycket, det är för lätt.
Ett mål har jag – att kunna läsa svenska böcker så att jag förstår lätt och att det är roligt att läsa. Jag började med Astrid Lindgrens böcker och nu läste jag precis färdigt min första nya bok (som jag inte kände förr) och det går bra! (Men jag är inte fram än med målet).

admin (Administrator) February 11, 2023 at 17:21

Hej Mari-Ann!

Vi fungerar alla olika. Inte alla människor lär sig språk bäst med strikta mål. Jag har inte ens speciellt strikta mål själv. Det viktiga är att man vet varför man lär sig och vad man vill kunna göra i språket. Så det är bra att du vet vad du vill! Det är också jättestor skillnad på olika böcker. Vissa böcker är lätta att förstå och andra är jättesvåra. Det kan också vara viktigt att tänka på – vilken sorts böcker vill du kunna läsa?

Kul att du har läst klart din första nya bok!

Det var nästan rätt med “få”:
“De tre texter jag har läst hittills är mycket intressant och får mig att tänka efter. ”

Jag har dock aldrig hört ordet “polemisera” 😀

Det vore kul att kunna läsa alla böcker på svenska naturligtvis. Men jag menade att jag vill vara i stånd till att läsa sådana böcker jag läser vanligtvis i andra språk, till exampel spänningsromaner. Ja började precis “Ett dockspel” av Anna Roos, det känns spännande.
Det ordet “polemisera” finns i svenskan, jag kollade i svenska ordboken! Det är det eländet när man är nybörjare, man vet inte vilka ord man brukar använda och vilka låter främmande. Och man känner inte nyanser och bibetydelser.

admin (Administrator) August 15, 2023 at 12:08

Jag förstår vad du menar när du säger att det är ett elände, men man kan också se det som något kul och positivt! En massa nya, intressanta ord!

När jag kommer till Göteborg i september vill jag kunna konversera lätt svenska. Jag ville kunna prata om vad de gillar och förstå samtalet mellan människor när vi slutat springa Göteborgsvarvet Marathon. Jag vill kunna berätta minst ett skämt och få folk att skratta.
Där i Göteborg vill jag köpa en ny svensk bok (kriminalroman) och läsa den på vägen hem på tåget. Jag vill kunna läsa den utan att kontrollera betydelsen av mer än tre ord per sida.
Jag tykker det skulle är jätte kul!

admin (Administrator) February 25, 2023 at 15:15

Intressanta mål! Har du övat på att konversera mycket redan, eller har du planer på hur du ska öva på att konversera? Jag vet att det ofta är väldigt svårt att ha samtal med svenskar på svenska om man inte har övat väldigt mycket på det, många svenskar byter väldigt lätt till engelska om dom märker att man inte är helt bekväm i det svenska språket. Så det är alltid en utmaning att prata svenska med svenskar. Men man kan bara bli bättre genom att utmana sig själv, och jag önskar dig lycka till 🙂 Och har du läst någon bok på svenska förut? Jag gillar kriminalromaner, och jag läste själv en kriminalroman på tjeckiska efter jag hade läst ut Harry Potter på tjeckiska 🙂

Mitt första konkret mål är faktist att klara det här programmet – det var en av många anledningar tills varför jag bestämma mig att börja programmet – att ha någonting som jag kunde fokusera på. Utom det skulle jag säga att det är jätte viktigt att läsa på svenska vilken är nånting som jag gör på nättet men jag har aldrig läst en bok på svenska! – noob!
I mitten av Juli vill jag både börja och ha förmågan att läsa en hel bok utan att slå upp ord på varje sidan. Jag har inte så mycket intresse på Harry Potter tyvärr, men kanske det finns en lika bok på samma språk nivå som jag kan klara av. Att nå mitt mål ska plugga varje dag (5 eller 6 dagar i veckan) på morgonen därför att det är på morgonen som jag är mest produktiva. Också ska jag fortsätta två gånger i veckan att prata med min tutor på Preply. Jag kommer att flytta till Sverige från USA i början av Juni, därför har jag bestämt mig att Juli är ett bra tidsgräns att nå mitt mål att börja läsa en hel bok på svenska.
Tack, jag är jätte glad över det här programmet

admin (Administrator) April 5, 2023 at 13:59

Låter som bra mål! Generellt så är det bättre med mål som t ex “göra klart den här kursen” eller “plugga minst 5 dagar i veckan” eller “två möten på preply i veckan”. Då kommer man garanterat att göra framsteg, och man behöver inte känna stressen att man “måste” klara något vid en viss tidpunkt 🙂 Så det låter bra!

Tack!

Miroslav Burdiak April 16, 2023 at 17:49

Hej Fredrik!
Jag har bestämt mig att titta på en tv serie inom flera veckor på svt play. Det är dags att göra det. Samtidigt har jag tänkt studera 2 timmar per dag från måndag till fredag.
Jag tycker att det låter rimligt.

admin (Administrator) April 18, 2023 at 20:46

Det låter som mycket studier! Om du har tid och lust med det så är det superbra! 🙂 Bara tänk på att när man lär sig ett språk behöver man ofta spendera tid med det under flera års tid. Så det är viktigt att man skapar vanor man kan fortsätta med länge.

Tanja Dimitrijevic April 24, 2023 at 00:55

Mitt mål är att fortsätta plugga svenska med dig och fokusera på mitt dröm att implementera svesnka språket i mitt job. Jag skulle vilja avansera snabt men jag vet att det är inte så lätt. Jag vet att om jag öva på svenska och vara disciplinerad (som jag var inte förut) det skulle bli bra och jag vill vara nöjd med mig själv och må bra. Jag vill lysna på din poden, lysna på strong swedish , titta på mina favorit programmer på SVT, Jag ville hitta på någon jag kunna prata svenska med för jag pratar inte nu…Jag behöver prata och öva på uttal..Det skulle bli bra om jag säger att jag ville inte åka till semester om jag inte gör mina upgifter och nå mitt mål till sist..

admin (Administrator) April 24, 2023 at 19:01

Det låter som ett intressant mål att du vill använda svenska i ditt jobb! Lycka till med det! Ja, alla vill avancera snabbt, och det är möjligt. Det är viktigt att man hittar sätt att lära sig som man tycker känns bra, som man gillar. För att öva på att prata kan jag rekommdendera italki! Jag använder det ofta själv när jag vill öva på att prata ett språk. Du kan också försöka hitta en språkpartner.

Menar du att du inte ska låta dig själv åka på semester om du inte når dina mål? Det tycker jag låter lite hårt (harsh)! Man ska vara snäll mot sig själv 😀

Hej!

Mitt mål är att bli bättre på att förstå poddar och Youtube-filmer på vanlig svenska.
Jag vill också bli bättra att ha konversationer på en B1-B2 nivå.

Mitt deadline är 20 maj.
Jag tränar varje dag med att lyssna på podcasts och Youtube videor, och med kursen Strong Swedish, och två gånger i veckan jag talar med en lärare på Italki. Det är ungefär 1-1.5 timmars träning per dag.

Min belöning är bara att jag bli bättre på Svenska. Det är tillräckligt för min motivation. 🙂

Jag tycker mycket om kursen, tack Fredrik!

admin (Administrator) May 1, 2023 at 12:38

Låter bra!

Mitt mål är gora strong swedish 15 mins för tre gånger varje vecka.
Det kan är Måndagar, Onsdagar och söndagar

admin (Administrator) August 15, 2023 at 12:09

Låter bra! Kan du göra något annat på svenska de andra dagarna? Bara 10 minuter är bättre än inget!

Mickael Cringle May 22, 2023 at 22:16

Jag har svårt att sätta mål eftersom de verkar ofta vara utan anledning. Jag tänker om jag hänger med på kursen, det är bra nog.

admin (Administrator) May 25, 2023 at 12:34

Att gå klart en kurs är ett bra mål!

Det viktigaste med ett mål är just att veta VARFÖR man gör det. Det är väldigt svårt att göra något som kräver energi, om man inte vet varför man gör det. Därför är set sååå viktigt att man vet VARFÖR man lär sig svenska. VAD vill du kunna göra? Vilka situationer vill du kunna klara? Och varför? Svara först på det, och sen kan man sätta mål 🙂

Juliet Jacobsen May 28, 2023 at 11:31

Jag har två mål. Först är att läsa Harry Potter bok 2 utan att översätta. Jag har läst bok 1, och för att förbereda mig för bok 2, jag kommer att läsa bok 1 igen ett eller två ganger. Då, jag tycker att jag kommer att vara redo att läsa bok 2. Min andra mål är att ta provet för C1 i September. Jag har en studieplan. Jag ska plugga för tre timmar varje dag med din kursen. Jag har plugga for ett timmar varje dag på mer an ett år (18 månader) och jag tror at jag är redo för att plugga hårt nu.

admin (Administrator) May 29, 2023 at 17:04

Hej Juliet! Bra mål tycker jag att läsa andra boken med Harry Potter, och att ta C1-provet. Men jag har en fråga. Är det inte roligare att läsa bok 2 direkt, i stället för att läsa bok 1 igen? Kom ihåg att det viktigaste är att ha kul med studierna. Det bästa är när det inte känns som studier! Om du kunde läsa den första boken, då kan du såklart läsa den andra 🙂 Jag tror du lär dig mer av att läsa olika böcker, än att läsa samma flera gånger.

Och du behöver inte ha en regel att inte översätta något. Om det är något man inte förstår, då är det inget fel att översätta, och du kommer lära dig nya ord.

En rättning – “jag ska plugga i* tre timmar varje dag”.

Och du säger att du har pluggat två timmar per dag i mer än ett år – det tycker jag redan låter som att du pluggar hårt. Du kan vara stolt!

Mina mål:

1. Studera svenska (med avsikt, inte bara passivt) minst 5 gånger varje vecka i 3 månader.
2. Förstår svensk podcast Historierummet om 3 månader.

Det är svårt för mig att bygga upp vanor eftersom mitt jobb kräver mycket tid och är oförutsägbar, så det här är viktigaste till mig.

Långtidsmål (ingen tidslinje än):
1. Klara TISUS.
2. Intervju för jobb på svenska.

admin (Administrator) June 18, 2023 at 20:25

Bra mål! Speciellt att studera fem gånger i veckan.

Att “förstå” ett avsnitt är inte så lätt att specificera. Men jag tror du vet ungefär vad du själv menar 🙂

Långtidsmål behöver man ingen tidslinje till, men det är VÄLDIGT bra att ha det i tankarna för motivation!

Det är två mål jag har:
– den första är så att jag kunde förstå mina svenska vänner och kollegorna när de prata. För närvarrande de pratar för snabbt och jag kan inte förstå dem så bra
– den andra målet är så jag kunde ha en enkel jobbintervju på svenska (jag har svenska kollegorna som jag kan be att göra en falsk intervju med meg)

Deadline: kanske det här året? Så julafton 2023.

Fär att uppnå de två mål jag ska spendera minst en timme dagligen på att studera svenska. Jag ska:
– förtsatta med Duolingupo dagligen som vanligt
– förtsatta läsa svenska böcker som jag lånar i biblioteket (till exemple jag läser en bok “Ett nytt land utanför mitt fönster” i lätt svenska nu)
– förtsatta titta på svenska tv-serie eller tv-program. Jag kan redan titta på “Kärlek & anarki” nästan utan ordbok
– avsluta Strong Swedish kursen (duh)
– efter jag avslutade kursen, borja att prata med en lärare på italki eller liknade platform (två eller tre gånger på vecka)
– jag borjade lyssna på Simple Swedish Podcast, så ska jag förstatta att göra det också

Om jag upnår mina mål ska jag gå till Frantzen.

admin (Administrator) June 18, 2023 at 20:27

Superbra resurser att använda! Det enda jag själv inte skulle säga är supervärdefullt är kanske DuoLingo. Men om du gillar det, bra! Det viktiga är:

– Använda språket så mycket och ofta som möjligt, och på olika sätt
– Konsumera mycket intressant material
– Ha kul med det!

Christian Kuper June 12, 2023 at 09:16

Mitt mål är att prata på svenska med Jonny och Mattias när jag kommer tillbaka från Sverige om fem veckor. (För förklaring: Jonny är ägaren till en färghandel och Mattias är en bra snickare. Både hjälpa oss mycket att renovera vår gammal sommarstuga byggnads 1680. Men både pratar bra engelska.)
Min plan:
1. Jag ska läsa minst tre artiklar eller lyssna på minst tre poddar eller YouTube videos om att bygga och renovera om en vecka
2. Jag ska träna konversationer i en färghandel eller med en snickare: Jag ska tänka om fiktiva situationer och prata med mig själv (och Google Translator). Jag ska göra det varje dag.

admin (Administrator) August 15, 2023 at 12:10

Hur gick det med målet?

Mål 1: At kunna följa ~80% av konversationer av min pojkvän’s familj när de pratar svenska och at kunna delta i konversationer när de handla om lätta emner som fritid, familj, resor etc.

Mål 2: At kunna ha lätta (men verkliga) konversationer med min pojkvän på svenska, till exempel när jag kommer hem från jobbet: “Hur var din dag?”, eller när vi ringer för at snabbt avtala något etc.

Deadline för båda två mål är höst 2023.
Jag ska gå igenom den här kursen och prata lite svenska med min pojkvän minst varje andra dag.

admin (Administrator) June 14, 2023 at 09:40

Låter som bra mål!

Mina mål är enkla till att börja med. Jag följer några museer och konstnärer i Sverige och Finland, och operan i både länder (jag är en sångerska, och en musik professor.) Jag skulle vilja kunna läsa deras webbplatser och inlägg lätt, dagligen. Jag försöker också skriva e-postmeddelanden till mina svenska vänner alltid på svenska, varje vecka.
Låter dom för lätt? Dessa mål är just nu, kanske den här månaden (juni).

admin (Administrator) August 15, 2023 at 12:11

Låter bra tycker jag! Det är upp till dig att säga om dessa mål är för lätta eller inte. Om det känns bra för dig säger jag att det är bra 🙂 Dock är det viktigt att fortsätta pusha sig lite när något blir för lätt. Det bästa är att göra saker som är liiite svårare än vad man är bekväm med, men inte mycket svårare!

Målet
1.Dulingo Quest dagligen.
2. Gå och lyssna på poddar åtminstone 5 dagar på veckan.
3. Läs en bok 1/2 timme 2 gånger i veckan
4. Skriv dagligen, jag är rädd för att skriva så jag måste åtminstone försöka, åtminstone 2 mening
5. Läss detta högt varje morgon.
????

admin (Administrator) August 2, 2023 at 19:00

Bra!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *