Studera först orden här under, och läs sedan artikeln! Lyssna gärna samtidigt!
När du sätter mål kommunicerar du med ditt undermedvetna | When you set goals, you communicate with your subconscious |
Det är viktigt om man vill uppnå något | It’s important if you want to achieve something |
Att ha bra självförtroende betyder att du litar på dig själv | To have good self-confidence means that you trust yourself |
Man måste kunna mäta ett mål | You have to be able to measure a goal |
Tänk på situationer som du skulle vilja klara av | Think of situations you would like to be able to handle |
Var noga med att sätta en rimlig tidsgräns | Take care to set a reasonable time limit |
Ge dig själv en belöning om du uppnår målet, eller ett straff om du inte gör det. | Give yourself a reward if you achieve your goal, or a punishment if you don’t |
Annars saboterar du för dig själv och förlorar självförtroende i stället | Otherwise you sabotage for yourself and lose confidence instead |
När man vill utvecklas är det viktigt att sätta mål. De flesta människor sätter antingen inga mål alls, eller så sätter de inga riktiga mål. Men när du sätter ett mål kommunicerar du med ditt undermedvetna. Du berättar för dig själv vart du är på väg. Det är viktigt om man vill uppnå något.
Och sedan när du uppnår ett mål, då bevisar du för dig själv att du kan lita på dig själv. Det gör att du får mer självförtroende. Och självförtroende är också väldigt viktigt när man vill uppnå saker. Att ha bra självförtroende betyder att du litar på dig själv. Att du faktiskt kommer att göra det du säger att du ska göra!
Det är dock viktigt att man sätter bra mål, och det är det som den här artikeln handlar om.
Här är några exempel på dåliga mål:
Varför är de här målen dåliga? Något som är viktigt att tänka på när man sätter ett mål är att man ska kunna mäta det. Man måste veta när man har uppnått det. Du måste kunna säga “okej, nu har jag uppnått det här målet, härligt!”.
Så tänk på situationer som du skulle vilja klara av, men som du inte klarar av än. Då blir det lättare att formulera konkreta mål.
Här är några exempel på bra mål:
Tänk också på att även för de här målen kan man vara mer specifik. Harry Potter är lättare än Millenniumtrilogin, en intervjupodd är lättare än en podd om historia, och det är lättare att ha en konversation om förra helgen än om politik. Tänk på vad du faktiskt vill kunna göra!
Ett mål utan plan är inget mål, ett mål utan plan är en dröm. För att kunna nå målet är det viktigt att du vet vad du behöver göra, och när. Vilka rutiner och vanor behöver du implementera? Kommer det att kosta pengar? Vad är i så fall min budget? När har jag tid att studera? När vill jag ha uppnått mina mål? Var noga med att sätta en rimlig tidsgräns. För att få extra motivation kan du, om du vill, ge dig själv någon form av belöning om du uppnår målet i tid, eller straff om du inte gör det.
Ibland saboterar folk för sig själva genom att sätta mål som är för svåra att nå. Om du är nybörjare, och har studerat svenska i tre veckor, sätt inte målet att kunna delta i konversationer med svenskar om tre månader. Om du har svårt att se på en svensk film med svenska undertexter, sätt då inte målet att kunna titta på svenska filmer utan undertexter om en månad. Fokusera på något du verkligen kan uppnå inom en rimlig tid! Annars saboterar du för dig själv och förlorar självförtroende i stället för att få självförtroende!
Här är ett vanligt scenario: Du har satt ett mål som du väldigt gärna vill nå. Du känner dig taggad på att börja. I början gör du det du har sagt att du ska göra. Du känner dig motiverad. Men efter ett tag tappar du motivation. Du tänker mindre på målet. Du känner att det är för svårt, eller att du är för lat, eller att du är för dålig eller odisciplinerad.
Det här är vanligt. Här är några viktiga punkter för att man ska fortsätta:
När du når ditt mål är det viktigt att du ger dig själv cred för det! Genom att ge dig själv bra känslor när du gör bra saker, programmerar du din hjärna att vilja fortsätta med det! Ja, vi kan programmera om våra egna hjärnor! Det är viktigt att förstå det! Och när vi sätter mål programmerar vi våra hjärnor att gå mot målet. Och när vi uppnår ett mål programmerar vi våra hjärnor att vi kan!
Men om man inte uppnår målet då? Du kommer inte att uppnå alla mål som du sätter för dig själv. Dessutom ändras målen ofta längs vägen. Det är normalt! Det är viktigt att du inte kritiserar dig själv för det! Det är direkt kontraproduktivt. I stället – lär dig av dina misstag, och fortsätt framåt!